NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Maria, primul robot umanoid, creat de elevii din Iași

A fost creat primul robot umanoid din tara noastra. Trei elevi de la un liceu din Iasi au fabricat-o pe Maria, un mecanism care foloseste inteligenta artificiala, pentru a veni in sprijinul comunitatii.

Deocamdata, robotul umanoid Maria este doar un prototip, care poate vorbi in 27 de limbi si va putea socializa si prin limbajul semnelor, in cel mai scurt timp.

Robotul Maria ar putea deveni primul umanoid utilitar, creat pentru diverse meserii si domenii, spun elevii Liceului de Informatica “Grigore Moisil” din Iasi.

Maria va oferi informatii celor care vor avea nevoie si nu oboseste niciodata. A fost gandit si creat de trei elevi din Iasi, pasionati de informatica si robotica.

  

Mihai Melnic, elev Liceul de Informatica “Grigore Moisil” Iasi: „Iasiul va fi primul oras in care o sa se puna roboti umanoizi. In viitorul apropiat o vom integra in oras, cu ajutorul Primariei. O sa fie un info point in centre comerciale, te duci la Maria, o intrebi tot ce ai nevoie si ea o sa vorbeasca cu tine. O sa incercam sa ii punem si limbajul semnelor, ca sa poata vorbi in mai multe feluri. De exemplu, ai un om obosit, care nu poate vorbi si vorbeste Maria in locul lui, ea vorbeste 27 de limbi, prin limbajul semnelor„.

Robotul Maria va invata si limbajul semnelor, prin implementarea unui sistem de comunicare nonverbal si va fi capabila sa se adreseze si oamenilor cu dizabilitati.

Razvan Ciopraga, Liceul de Informatica “Grigore Moisil” Iasi: „Robotul nostru, in faza actuala, functioneaza pe principiul unui papagal. In timp ce vorbeste cu oamenii, el invata din comunicare. De exemplu, daca vede comunicarea intre doi oameni, introduce textul, ea vede pentru fiecare intrebare raspunsul. La acea intrebare o sa dea raspunsul pe care l-a imvatat anterior. Pe langa asta, putem sa ii corectam, in timp real, raspunsul, daca este gresit. Sau putem sa ii introducem o lista cu raspunsuri, e cumva pe principiul cu cat mai multe greseli, cu atat mai bine, pentru ca, in felul acesta, robotul invata. Pe viitor ii introducem niste retele euronale, in timp real, pe mai multi senzori si text introdus, chiar si cu retelele de socializare„.

Robotul Maria a fost gandit sa eficientizeze job-urile si sa suplimenteze forta de munca. Este un robot umanoid, creat sa fie aproape de oameni si sa interactioneze cu acestia.

Dan Alexandru Croitoru, elev Liceul de Informatica “Grigore Moisil” Iasi: „Consider ca va eficientiza orice job repetitiv si multi dintre oamenii care chiar sunt experti in cee ace fac pot obosi. Merge 24h/7 mai rar, pe cand robotul va sta tot timpul acolo”.

Maria exista deja ca prototip si, pentru a fi si functional la capacitate maxima, investitia ajunge la putin peste 8.000 de euro, spun elevii din Iasi. Robotul va aparea, cel mai probabil, in spatiile publice, pentru a putea fi de folos comunitatii si va fi, cu siguranta, cel mai simpatic furnizor de servicii publice, spun inventatorii.

 Sursa www.topiasi.ro

Advertisements

Related posts

Eşti olimpic internaţional? Statul român te plăteşte

Redacția

Fiinţele umane nu au preţ!

Ema Roman

Absolvent al Liceului Special Moldova din Târgu Frumos a fost admis la Conservator

Redacția
Încarcă...