RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

Manifestări dedicate Mitropolitului Visarion Puiu la Pașcani. Slujbă de pomenire și program cultural artistic

Mitropolitul Visarion Puiu a fost comemorat joi, 27 februarie, la împlinirea a 141 ani de la naștere, în cadrul unei slujbe de pomenire oficiate la Biserica ”Sf.Voievozi” din Pașcani. A urmat apoi un program cultural-artistic. Anul acesta a avut loc ediția a XXIV-a care s-a desfășurat la Protopopiatul din municipiu.

La eveniment au participat reprezentanți ai administrației locale, alături de primarul Dumitru Pantazi, omologul său Sergiu Armașu, edilul din Ialoveni, oameni de cultură de peste Prut, elevi și profesori din municipiu și din Republica Moldova, protopopul Pavel Postolachi și un sobor de preoți, reprezentanți ai Casei de Cultură ”Mihail Sadoveanu”.   

Prezenți au fost și doi artiști emeriți ai Republicii Moldova, poetul  Vasile Romanciuc și interpretul de muzică populară  Mihai Ciobanu. Evenimentul intitulat ”O prietenie ca o melodie” a fost despre cântec și poezie. Primarul Dumitru Pantazi le-a oferit diplome de excelență pentru întreaga lor activitate, cu prețuire.

Pe toți cei prezenți la eveniment i-a unit recunoștința pentru Visarion Puiu, a fost evocată personalitatea mitropolitului.

  

Statuia Mitropolitului Visarion Puiu va fi amplasată în fața Catedralei ”Pogorârea Sfântului Duh” din Pașcani.

IPS Visarion Puiu, pe numele său de mirean Victor Puiu, s-a născut în Paşcani, în anul 1879. Încă de tânăr, el a manifestat interes pentru cariera ecleziastică. În anul 1921, el a devenit episcop de Argeş. Preţuit de patriarhul Miron Cristea, în anul 1923, el a fost trimis să-i păstorească pe credincioşii din eparhia ortodoxă de Hotin. În nordul Bucovinei, PS Visarion Puiu trebuia să gestioneze o situaţie complexă din punct de vedere etnic, pentru că, pe lângă credincioşii români, el trebuia să îi păstorească şi pe credincioşii ucrainieni şi rusofoni. PS Visarion Puiu a fost foarte apreciat pentru activitatea sa, astfel că, în anul 1935, el a devenit mitropolitul ortodox român al Bucovinei. În anul 1940, din motive politice, a fost pensionat forţat, timp de doi ani. În anii celui de-al doilea Război Mondial, când armata română a eliberat de sub jugul bolşevic şi actualul teritoriu ucrainan dintre Nistru şi Bug, IPS Visarion Puiu a primit şi cârmuirea spirituală a credincioşilor ortodocşi din acest spaţiu. În alegerea sa ca mitropolit al Transnistriei, şef al Misiunii Ortodoxe Române din Transnistria cu reşedinţa la Odessa, a contat mult şi experienţa acumulată în păstorirea enoriaşilor săi de limba ucraineană, precum şi aprecierea de care se bucura pentru râvna sa pentru credinţă. Spre finalul celui de-al doilea Război Mondial, IPS Visarion Puiu a fost nevoit să-şi părăsească fiii sufleteşti şi să se refugieze în Occident.  IPS Visarion Puiu a murit în Franţa, în anul 1964.

Related posts

Încep pregătirile pentru sfârşitul de an! Care sunt evenimentele cultural sportive din luna decembrie!

Ema Roman

Învierea Domnului – cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii, sărbătoarea bucuriei

Redacția

Tradiţii de Paşte în 2016: Moldovenii se spovedesc, ardelenii încasează prime

Redacția
Încarcă...