RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
AdministrațieLocal

Lucrările la bazinul de înot s-au sistat din cauza vremii, susține Compania Națională de Investiții. Vezi ce termen de finalizare avansează compania! (DOC)

Începute cu greu anul trecut, lucrările de construire a bazinului de înot didactic de la Pașcani, au fost sistate de către constructor din cauza unor divergențe financiare pe care acestea le-a întâmpinat în relația cu finanțatorul acestui obiectiv: Compania Națională de Investiții.

Într-un răspuns remis astăzi către NewsPascani.com, CNI afirmă că lucrările sunt realizate în procent de 10% și că acestea au fost sistate din cauza vremii în data de 28 decembrie 2023, asta deși pe acest șantier nu se mai lucrează din luna august a anului trecut.

La acea dată, primarul Marius Pintilie explica într-o conferință de presă că între constructor și Compania Națională de Investiții, cea care asigură finanțarea acestei investiții, au apărut divergențe pe decontarea unor facturi pentru lucrările efectuate.

„Din păcate, vedeți și dumneavoastră ce se întâmplă cu bazinul de înot: a început și s-a oprit, pentru că astăzi este o problemă cu plățile către constructori de către Compania Națională de Investiții. Probabil că o să lămurească în perioada următoare și o să se clarifice aceste lucruri. Dar repet, faptul că Primăria Municipiului Pașcani are un echilibru bugetar financiar, avem niște bănuți, un excedent cu care venim din anii din urmă. Acest lucru ne permite să fim serioși, să fim la zi cu plățile și să nu blocăm pe nimeni,” explica, în 7 septembrie 2023, Marius Pintilie, primarul Municipiul Pașcani.

  

Cât privește Compania Națională de Investiții aceasta a transmis că s-a suplimentat valoarea contractului de execuție cu aproximativ 16.000 de lei, bani necesari pentru lucrări care să răspundă cerințelor ISU și că termenul de finalizare este 5 iunie 2024.

„Precizăm că lucrările sunt sistate din data de 28.12.2023 ca urmare a unor condiții meteorologice nefavorabile, precum şi temperaturi care potrivit normelor, normativelor și agrementelor, nu permit punerea în execuție a unor materiale sau procedee tehnice, conform Normativului C16-1984 – normativ pentru realizarea pe timp friguros a lucrărilor de construcții și a instalațiilor aferente acestora. Termenul contractual pentru finalizarea obiectivului este la data de 05.06.2024, jar valoarea inițială, conform contractului a fost suplimentată prin act adițional cu suma de 15.869,64 lei, sumå necesară pentru respectarea cerințelor impuse de ISU,” se arată în răspunsul CNI.

În același context, cei de CNI a lăsat să se înțeleagă că din cauza legislației privind aprobarea unor măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023 în vederea încadrării în tinta de deficit bugetar, lucrările de finalizare a bazinului ar putea fi întârziate din cauza „întârzieri la plată pentru lucrările executate și implicit la diminuarea ritmului de lucru de către antreprenori”.

„Totodată, precizăm faptul că în prezent Compania Națională de Investiții are obligația de a respecta prevederile art. IV din Ordonanța de Urgență nr. 90/27.10.2023 pentru aprobarea unor măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023 în vederea încadrării în ținta de deficit bugetar asumată prin Programul de convergență, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, cu modificările și completările ulterioare, coroborat cu prevederile art. XVIl din Ordonanța de urgență nr. 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum şi pentru prorogarea unor termene. Astfel, aceste aspecte pot duce la întârzieri la plată pentru lucrările executate și implicit la diminuare ritmului de lucru de către antreprenori, fapt ce generează prelungirea termenelor de finalizare a lucrărilor,” se mai arată în răspunsul CNI.

Bazinul de înot va avea o suprafață de 840 de metri pătrați și va avea o parcare cu 10 locuri pentru a o deservi. Suprafața de teren pusă la dispoziție de municipalitate pentru construirea acestui bazin este de 3.000 de metri pătrați.

DOCUMENT

Related posts

Cod galben de furtuni în întreaga ţară pe parcursul zilei de vineri

Redacția

Monumentul Eroilor din suburbia Lunca Pașcani va fi sfințit

Oana Cordoneanu

ApaVital SA cumpără echipamente de detecție a pierderilor de apă! Contractul are o valoare de 100.000 de euro

Redacția
Încarcă...