RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

Limitarea vitezei bicicliștilor, propunerile în noul Cod Rutier

Limitarea vitezei bicicliștilor este una dintre propunerile de modificare a Codului Rutier, analizate ieri în cadrul unei dezbateri de specialitate.

Au participat reprezentanți ai Inspectoratului General al Poliției Române, dar și ai asociațiilor de bicicliști și ai utilizatorilor de trotinete electrice. Şeful Serviciului reglementare și cooperare operativă în cadrul Direcției Rutiere din IGPR, comisar șef Maria Dragnea, a precizat care sunt noutățile din acest act normativ.

Maria Dragnea: Noua interdicție introdusă în cazul circulației pietonilor, respectiv interdicția de a efectua alte activități de natură a distrage atenția atunci când pietonul se angajează în traversarea drumului public. Un alt aspect de noutate este reglementarea posibilității de a obține istoricul sancțiunilor, a abaterilor.

Un alt aspect dezbătut a fost și limitarea vitezei bicicliștilor pe drumurile publice la maximum 30 de km pe oră, dar și distanța dintre mașini și aceștia să fie de minimum 1,5 m. 

  

Marian Ivan, președintele Organizației pentru promovarea transportului alternativ în România: N-am observat în nota de fundamentare vreun motiv pentru care bicicleta ar trebui redusă la o viteză de 30 de km pe oră, pentru că, dacă ne luăm după numărul de accidente produse de viteză, observăm că cele mai multe accidente cauzate de viteză sunt cele ale autovehiculelor.

Reprezentanții Direcției Rutiere au explicat că, în anul 2018, Forumul internațional de transport, din care fac parte 59 de state membre, printre care și România, de comun acord au hotărât că este de recomandat ca bicicletele să circule cu o viteză maximă de 30 de km pe oră, iar competițiile să fie organizate exclusiv în afara localităților.

Proiectul de hotărâre pentru modificarea Codului Rutier este pus în dezbatere publică de către Ministerul de Interne.

radio-romania

Related posts

Pașcani: Șofer depistat în trafic cu permisul de conducere reținut

Redacția

Zi istorică pentru justiția ieșeană! Horodniceanu va fi numit șeful DIICOT

Redacția

Permisul de conducere se ia la Suceava cu polițiști din Bacău și Botoșani

Redacția
Încarcă...