RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Licitație pentru autorizarea a trei taximetre: firmele mari preferate în defavoarea taximetriștilor independenți! În Pașcani sunt ore în care nu găsești niciun taximetru!

Astăzi a avut loc la sediul Primăriei ședința de analiză a dosarelor depuse de solicitanții de autorizații pentru taximetrie. Municipalitatea are dreptul, conform legii, să autorizeze maxim patru taximetre la mia de locuitori și cum Pașcaniul are 36.000 de locuitori numărul maxim de taximetre autorizate ar fi trebuit să fie 144.

 

  

 

Însă în anul 2015, printr-o hotărâre de Consiliu Local s-a stabilit că în municipiu să activeze doar 115, număr ce se dovedește a fi insuficient, mai ales la orele de vârf, considerate a fi atunci când sunt schimburile de muncitori la societățile mari, ori copiii merg la școală.

 

În acest moment municipalitatea avea disponibile trei din cele 115 autorizații, iar solicitanți au fost în număr de opt. Procedura a fost anunțată din timp pe site-ul municipalității și a fost una transparentă, fiecare participant putând să-și facă punctajul după criteriile afișate de edili.

Cum era de așteptat, câștigătorii desemnați au fost trei companii de taxi care au adunat cele mai multe puncte: : ZAH ALIN SRL, SCB TIMIX SRL și OVIMIX SRL.

„La nivelul municipiului Pașcani existau trei autorizații de taxi care nu erau atribuite. S-a constituit prin dispoziția primarului o comisie de atribuire a acestor autorizații. Au fost depuse opt dosare, respectiv opt cereri, și astăzi ne-am întrunit în vederea evaluării conform legislației și vigoare și în vederea atribuirii punctajului pentru fiecare solicitant în parte. S-a ținut cont conform legii de criteriile cum ar fi: vechimea autovehiculului, clasificarea conform normelor de poluare euro, volumul portbagajului, echiparea cu instalație pentru aer condiționat, vechimea în ani de când transportatorul desfășoară autorizat activitatea de transport în regim de taxi, gradul de protecție a pasagerilor, existența airbag-urilor, atât pentru pasagerul din față cât și pentru pasagerii din spate, posibilitatea existenței reale a existenței autovehiculului în activitatea de minim opt ore lucrătoare, dar și alte dotări suplimentare a autovehiculului. Noi ne-am întrunit astăzi împreună cu toți, am urmărit să fie un proces de evaluare cât se poate de transparent. Au asistat la evaluare toți cei care au solicitat aceste autorizații. După evaluarea conform hârtiilor depuse am mers și am verificat fiecare mașină în parte dacă este corespunzătoare a normelor legale. S-au stabilit în această fază trei câștigători: ZAH ALIN SRL, SCB TIMIX SRL și OVIMIX SRL. Conform prevederilor legale vom afișa această listă de departajare cu criteriile și cu punctajele obținute. De asemenea există un termen de 15 zile în care se vor putea depune contestații.  După aceea vom parcurge următorii pași legali în vederea atribuirii acestor autorizații. Am am o mențiune de făcut, numărul de autorizații de taxi este reglementat prin lege, va fi maxim de 4 la o mie de locuitori și această atribuire se face din cinci în cinci ani”, a declarat Gabriela Nedelcu, viceprimar al municipiului Pașcani.

Decizia celor din comisia de analiză a dosarelor nu a fost pe placul taximetriștilor independenți care consideră că societățile comerciale au plecat din start cu 25 de puncte avans, fiind astfel favorizate. Aceștia fac referire la un criteriu de departajare denumit: „vechimea în ani de când transportatorul desfășoară autorizat activitatea de transport în regim  de taxi”. Ori un taximetrist independent care nu este autorizat are o vechime zero, și nu primește niciun punct, în timp ce companiile de taxi au peste 5 ani vechime și primesc, pentru acest criteriul îndeplinit, 25 de puncte.

„Licitația a fost una transparentă. În momentul de față încă nu sunt clarificate situațiile între unele dispozitive care au fost montate pe mașini, vedem ce va fi pe parcursul zilei de astăzi. Noi, cei particulari am fost defavorizați din prima cu 25 de puncte. Deci, pentru noi nu există cale de întoarcere și nu putem obține autorizație de funcționare pe raza municipiului Pașcani. Trebuie să avem în vedere că nici societățile la rândul lor nu sunt în regulă pentru că atunci când vii la licitație trebuie să prezinți contractele de muncă și să justifici celelalte autorizații pe care le ai în subordine”, a declarat Sorin Alexe, taximetrist. 

Acum taximetriștii independenți, care au investit în mașini noi, sunt nevoiți să renunțe la activitate, deși o parte dintre ei practică activitatea de foarte mult timp, sunt cu plata taxelor la zi, dar au ajuns să se judece cu Primăria întrucât nu li s-au mai prelungit autorizațiile.  

 

Related posts

Disperare marca Dumitru Pantazi și PSD. Proiectul privind metodologia de facturare a serviciilor de apă, introdus strategic pe ordinea de zi

Marius Parteni

Dosarul AgroComplex: Audierile au continuat, inculpații au cerut să nu fie judecați în Săptămâna Patimilor!

Redacția

Etapa a II-a, rabla pentru Electrocasnice. Valoarea voucherelor pentru laptopuri și tablete 

Redacția
Încarcă...