RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Legea de comercializare a produselor româneşti a fost promulgată

Produsele din carne comercializate pe piaţa internă vor cuprinde obligatoriu pe etichetă procentul de carne provenit din România.

 

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat luni legea care obligă hipermarketurile să expună la raft 51% produse româneşti şi le interzice să încaseze de la furnizor taxe şi servicii, anunţă Administraţia Prezidenţială. Legea cuprinde şi modificări privind etichetarea cărnii, printre care aceea că obligă comerciantul să afişeze vizibil sintagma «carne românească», pentru carnea comercializată direct către consumatorul final, dacă aceasta îndeplineşte condiţiile din regulamentele europene, iar produsele din carne comercializate pe piaţa internă vor cuprinde obligatoriu pe etichetă procentul de carne provenit din România.

  

Nerespectarea acestor dispoziţii se sancţionează cu amendă de la 100.000 lei la 150.000 lei, în măsura în care nu sunt aplicabile prevederile Legii nr. 21/1996, republicată. Prin excepţie, necesarul de produse alimentare poate fi completat cu produse din afara lanţului scurt de aprovizionare, în urma consultării entităţilor din cadrul organizării comune de piaţă, prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale. Prevederile legii citate nu se aplică în ceea ce priveşte comercializarea fructelor exotice importate din alte ţări. În plus, comerciantul persoană juridică autorizată care desfăşoară activităţi de comercializare pentru produsele alimentare are obligaţia de a organiza evenimente de promovare şi vânzare a produselor alimentare româneşti, cu respectarea legislaţiei sanitare-veterinare în vigoare. Frecvenţa acestor evenimente, precum şi orarul de funcţionare se va stabili prin hotărâre a consiliului local. Actul normativ mai prevede că ”relaţiile comerciale dintre furnizori şi comercianţi sunt stabilite prin încheierea unui contract comercial negociat în prealabil de către părţi, care respectă legislaţia în vigoare şi dispoziţiile prevăzute de prezenta lege. Este interzis oricărui comerciant să solicite facturarea/refacturarea şi să încaseze de la furnizor taxe şi servicii. Este interzis oricărui comerciant să solicite furnizorului să nu vândă altor comercianţi aceleaşi produse la un preţ de achiziţie mai mic sau egal cu cel cu care a achiziţionat produsele respective”.  

Deputatul PNL Nini Săpunaru a declarat ieri că după trei zile de la promulgarea legii care obligă hipermarketurile să comercializeze 51% produse româneşti se vor interzice taxele de listare, de raft şi celelalte comisioane ascunse percepute de la producători şi fermieri. ”Legea în ansamblul ei intră în vigoare la trei zile de la promulgare în ceea ce priveşte interzicerea taxelor de listare, interzicerea înţelegerilor de preţuri, taxele de raft şi celelalte comisioane ascunse pe care le percepeau hipermarketurile de la producători şi fermieri. Vor fi obligate să dispară la trei zile de la promulgarea legii”, a declarat deputatul PNL Nini Săpunaru, unul dintre iniţiatorii proiectului de lege.

Cât priveşte posibilitatea venirii produselor din Ungaria, Săpunaru a afirmat că ”drumul spre iad este pavat cu intenţii bune”, afimând că teoretic se poate întâmpla acest lucru, însă rămâne de văzut cum vor arăta normele elaborate de Guvern. ”Nu pleacă niciun câine de la măcelărie”, a conchis Nini Săpunaru, afirmând că preţurile alimentelor sunt crescute la maximum în România, solicitat să comenteze ameninţările unor hipermarketuri care susţin că vor pleca din România.

Sursa: ziaruldeiasi.ro

Related posts

Bani pentru modernizarea drumurilor din comuna Todirești

Redacția

Gică Zanet – venituri salariale de 57.722 lei plus dividente de la societatea care derulează afaceri cu instituțiile subordonate Primăriei. Iată sumele!

Marius Parteni

Patronul magazinului West Moldavia:„Aștept să vină cu buldozerul, să mă demoleze!”

Răzvan Grecu
Încarcă...