Primăria Paşcani va participa la un program care se adresează oraşelor şi municipiilor cu peste 20.000 de locuitori. Acesta vizează reducerea numărului de persoane defavorizate, aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială, identificate în urma recensământului.
Proiectul de hotărâre prin care s-a cerut acordul consilierilor, a fost prezentat de către consilierii Primăriei, din cadrul Compartimentului de Programe Europene, în şedinţa de îndată care a avut loc vinerea trecută.
“Există o nouă axă de finanţare în cadrul Programului Operaţional Capital Uman. Acest program se adresează oraşelor şi municipiilor cu populaţie de peste 20.000 de locuitori. Programul s-a deschis pe data de 3 octombrie, şi termenul de depunere a cererii de finanţare este 14 noiembrie. Venim în faţa dumneavoastră cu propunerea de a ne da voie să începem să scriem cererea de finanţare”, a precizat Gabriela Nedelcu, viceprimar municipiu Paşcani. “Programul este compus din două etape. Una este aceasta pentru accesarea fondurilor pentru a întocmi o strategie de identificarea a zonelor unde trebuie să se facă investiţia, iar după ce se face strategia discutăm de proiect efectiv care se va implementa în funcţie de ce se hotărăşte în strategie”, a declarat primarul Dumitru Pantazi.
În prima etapă a programului, se depune o cerere de finanţare, pentru identificarea zonelor defavorizate şi elaborarea strategiei de intervenţie. Beneficiarul nu este numai municipalitatea, ci parteneriatul dintre aceasta, un ONG şi un operator economic, denumit Grupul de Acțiune Locală. Pentru constituirea acestui organism Uniunea Europeană finanțează cu 50.000 de euro.
“Beneficiarul pentru această etapă este un parteneriat format din trei membri, UAT-ul, un ONG şi un operator economic. Partenerii sunt selectaţi printr-o procedură transparentă, conform legii. Ei vor depune oferte, şi noi vom încheia parteneriat cu cei care vor obţine punctajul cel mai mare, conform ghidului. Strategia este finanţată de Fonduri Europene”, a precizat Magdalena Andrei, consilier Compartiment Programe Europene.
Ulterior, pentru implementarea proiectului, Primăria va putea primi 7 milioane de euro, pentru o zonă cu 10.000 de persoane defavorizate, de etnie romă şi non romă. O astfel de zonă ar putea fi, după cum au identificat autorii proiectului, Sodomeni, Boşteni, Gîşteşti, şi partea de sus a oraşului. Suma este una extrem de importantă, dar în acest stadiu nu s-a explicat cum ar urma să fie cheltuită.