RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Medicamentele pentru dureri şi răceli pot cauza hemoragie digestivă superioară

Hemoragia digestivă superioară (HDS) reprezintă una dintre urgenţele majore din gastroenterologie şi continuă să fie un motiv frecvent de spitalizare.

Cu toate progresele facute in diagnosticul şi, mai ales, tratamentul ei, în ultimii ani incidenţa şi mortalitatea rămân crescute/constante, aspect explicat prin creşterea duratei de viaţă a populaţiei, implicit cu creşterea consumului de medicamente cu potenţial hemoragic (AINS – antiinflamatorii nesteroidiene utilizate frecvent pentru dureri şi răceală, anticoagulante, antiagregante etc.) şi asocierea altor comorbidităţi (cardiovasculare, pulmonare, renale etc.)“, arată dr. Camelia Cojocariu, Institutul de Gastroentero­logie şi Hepa­tolo­gie Iaşi. 

  

La aceste cauze se adaugă şi incidenţa crescută a neoplaziilor (nota redacţiei – pacinţi cu cacere) şi cazurile cirotice cu HDS. Cauzele HDS sunt extrem de numeroase dar peste 2/3 din hemoragii sunt produse de boala ulceroasă (ulcer gastric sau duodenal) şi varicele esofagiene; nu pot fi neglijate alte numeroase cauze: gastrite hemoragice, esofagite, cancere digestive, etc.

Simptomele care trebuie să aducă pacientul la spital

Hemoragia digestivă superioară este o urgenţă majoră, care poate pune în pericol viaţa bolnavului, cu un tablou clinic care uneori poate fi dramatic (ce poate fi mai dramatic decât o vărsătură cu sânge??). HDS reprezintă pierderea de sânge din leziuni localizate la nivelul tubului digestiv superior (esofag, stomac, duoden), pierdere care se poate exterioriza prin hematemeză (vărsătură cu sânge) sau melenă. Vărsătura cu sânge roşu sau cea „în zaţ de cafea“ trebuie să aducă imediat pacientul la spital  Hematemeza înseamnă vărsătura cu sânge, care poate avea aspect variabil:

Vărsătură cu sânge roşu

Vărsătură cu sânge roşu, proaspăt, uşor recunoscută de către bolnav, este alarmantă, astfel încât acesta se prezintă de cele mai multe ori imediat la spital; am mai spus că, probabil, vărsătura cu sânge este una dintre cele mai dramatice şi impresionante manifestări din gastroenterologie. De regulă, orice persoană care are o varsătura cu sânge roşu se sperie şi se prezintă la urgenţă; este obligatoriu ca orice persoană cu acest simptom să se prezinte de urgenţă la spital, chiar dacă ulterior diagnosticul de hemoragie digestivă superioară nu va fi confirmat.

Vărsătura în „zaţ de cafea“

Dacă pierderea de sânge nu este foarte mare, persoana varsă un lichid maroniu, asemănător zaţului de cafea, amestecat uneori cu alimente, fapt care împiedică conştientizarea vărsăturii cu sânge. În aceste cazuri pacientii se prezintă, de cele mai multe ori, la spital mai târziu, atunci când apar efectele pierderii de sânge (anemiei – ameţeli, oboseală, etc).

Scaunul melenic: nu ignoraţi şi nu amânaţi prezentarea la medic

Melena reprezintă eliminarea de scaune negre, moi, lucioase, aderente şi rău mirositoare (scaune cu aspect de păcură, smoală). Scaunul melenic este recunoscut cu uşurinţa de cineva care a mai avut o hemoragie digestivă, dar ignorat uenori de multe persoane, care pun modificarea de culoare pe seama alimentaţiei. Melena trebuie diferenţiată de scaunele negre (cu tentă verzuie, cenuşie) care pot apare după administrarea de medicamente care conţin fier, bismut, sau ingestia de alimente diverse: spanac, afine, struguri negri, sfeclă roşie etc. Se estimează că o sângerare de cel puţin 50 ml este suficientă pentru apariţia unui scaun melenic.

Frecvent întâlnite la tineri

„Cu siguranţă da, deoarece cauzele frecvente de hemoragii digestive superioare (ulcer, gastrite hemoragice, hemoragii variceale, sindrom Mallory Weiss, etc) sunt destul de frecvent întâlnite în practică şi la pacienţii tineri. Spun acest lucru pentrucă în Institutul de Gasteroenterologie şi Hepatologie ajung toţi pacienţii cu hemoragii digestive superioare care se prezintă în urgenţă (trimişi din UPU pentru precizarea cauzei hemoragiei şi tratament endoscopic). Nu cred că este o gardă pe linia de endoscopie în care să nu se prezinte cel puţin un tânăr pentru hemoragie digestivă superioară. Cei mai mulţi dintre aceşti pacienţi sunt asistaţi în comparimentul (terapie acuţi) din Institutul de Gasteroenterologie şi Hepatologie, Spitalul „Sf. Spiridon“ . Asigurăm asistenţa de specialitate pentru cei mai mulţi dintre aceşti pacienţi (fără indicaţie de tratament chirurgical în urgenţă)“, adaugă dr. Camelia Cojocariu.

 

continuare pe www.ziaruldeiasi.ro

Related posts

Caz rar tratat de medicii de la Spitalul de Copii Sf. Maria

Redacția

O tânără însărcinată din Iași a salvat mai multe vieți, după moarte. Părinții femeii au găsit puterea să accepte donarea organelor

Redacția

Noi doze de vaccin anti-Covid distribuite astăzi la Pașcani și Târgu Frumos

Oana Cordoneanu
Încarcă...