RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Klaus Iohannis: Și eu îmi doresc să revenim la normalitate. Sănătatea noastră depinde de conștiința fiecăruia

Președintele Klaus Iohannis a făcut joi două apeluri, unul la politicieni și unul la cetățeni, în ziua în care a fost anunțat un nou record negativ al cazurilor de coronavirus. „Virusul e real, nu are culoare politică, nu dispare prin lege, de aceea fac un apel la Parlament să adopte urgent cadrul legal de care este nevoie”, a spus Klaus Iohannis, care le-a transmis cetățenilor să respecte măsurile de protecție pentru a putea reveni cât mai repede la normalitate.

De asemenea, președintele a anunțat că a transmis Parlamentului informarea privind măsurile luate în cele două luni de stare de urgență. În documentul trimis legislativului președintele a prezentat și un set de măsuri care trebuie luate pentru a fi evitate problemele întâmpinate. Una dintre marile probleme identificate de președinte a fost  lipsa unei legislații coerente și bine gândite. Totodată, Klaus Iohannis a criticat lipsa stocurilor de la începutul pandemiei.

Declarația președintelui Klaus Iohannis:

„Am transmis astăzi Parlamentului informarea privind starea de urgență instituită prin cele două decrete din martie și aprilie. Documentul prezintă acțiunile și inițiativele pe care le-am avut pentru limitarea efectelor pandemiei.

  

Documentul propune și o serie de modificări pentru a îmbunătății capacitatea statului.

Pandemia a generat o criză la nivel mondial. Ne aflăm astăzi la aproape jumătate de an de la momentul în care OMS recunoștea riscurile majore.

Noul coronavirus a schimbat radical viețile tuturor și a pus la încercare sistemele de sănătate și pe cele economice.

Realitatea din toate țările ne arată că pericolul unei răspândiri majore a putut fi evitat doar prin adoptarea de măsuri ferme. România a acționat la timp și eficient. 

Unica rațiune a acestor măsuri restrictive a fost evitarea unui scenari negru, care ar fi fost inevitabil mai ales în condițiile în care România nu avea stocuri medicale pentru situații de urgență. 

În evaluarea situației și aprecierea necesității instituirii stării de urgență am luat în considerare existența celei mai numeroase diaspore din Europa. Revenirea în țară a unui număr important din diaspora a reprezentat una dintre cele mai mari provocări. 

Într-un context dominat de evoluții nefavorabile a fost nevoie de o intervenție rapidă, precum și de un comportament responsabil și solidar.

Evoluția situației epidemiologice a condus la evidențierea unor carențe majore în toate sistemele statului. 

Mai mult, pandemia a scos la iveală o serie de fragilități sistemice, precum o economie dezechilibrată lipsa investițiilor publice și o capacitate administrativă redusă.

Criza COVID a pus o presiune uriașă pe marile sisteme publice.

Instituțiile implicate direct au reușit prin implementarea unor măsuri dure să diminueze efectele. Acest lucru ar fi fost imposibil fără dedicarea personalului medical.

Răspunsul cetățenilor a fost unul covârșitor pozitiv. Românii au dovedid că au înțeles gravitatea situației. 

Sectorul neguvernamental s-a alăturat efortului statului, contribuția fiind semnificativă.

Datele statistice de la nivel mondial și european relevă faptul că România a gestionat în mod eficient această criză sanitară în timpul stării de urgență.

O parte importantă a documentului transmis în Parlament este reprezentată de un set de măsuri propuse pentru ca statul să dispună de o capacitate crescută de răspuns. 

Țin să menționez una dintre marile probleme cu care ne-am confruntat: lipsa unei legislații coerente și bine gândite.

Am fost nevoiți să gestionăm această pandemie cu legi slabe astfel încât a trebuit să ajustăm din mers legislația. Întregul cadru normativ trebuie regândit și aliniat cu arhitectura constituțională și trebuie să cuprindă instrumente suficiente. 

În situații de criză sanitară, prin Constituție, statul este obligat să ia măsuri.

De acea în spiritul Constituției fac un apel la colaborare loială între instituții. Acum nu este momentul disputelor politice. Salvarea vieții românilor în stfel de momente de cumpănă, politicienii din toate partidele trebuie să fie la înălțimea funcțiilor. 

Vedem tot felul de contre și dispute, românii au nevoie din partea politicienilor de argumente raționale, solide. 

Este nevoie ca împreună, uniți, autorități, politicieni, jurnaliști, să transmitem cetățenilor un mesaj unitar.

Virusul e real, nu are culoare politică, nu dispare prin lege, de aceea fac un apel la Parlament să adopte urgent cadrul legal de care este nevoie. 

Dragi români, am intrat de aproape o jumătate de an într-o perioadă cu incertitudini și e normal să resimțim nesiguranță și să revină totul cum a fost. Deocamdată acest lucru nu e posibil. Avem soluții pentru a ne relua viețile cât mai aproape de normalitate dar ține de noi toți să putem face acest lucru.

Să purtăm mască, să păstrăm distanțarea. Să nu pierdem ceea ce am câștigat deja. Suntem o națiune puternică și putem trece cu bine și peste această perioadă”, a declarat Klaus Iohannis.

digi24

Related posts

Medicul care a descoperit HIV (laureat Nobel) este convins că virusul Wuhan a fost creat în laborator

Redacția

A băut cognac până a intrat în comă

Răzvan Grecu

Gândirea repetitivă negativă crește riscul de Alzheimer

Redacția
Încarcă...