RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Junta militară din Niger acuză Franţa că pregăteşte o „agresiune”

Regimul militar nigerian rezultat în urma unei lovituri de stat a acuzat Franţa, într-un comunicat citit sâmbătă seară la televiziunea naţională, că „îşi desfăşoară forţele” în mai multe ţări din Africa de Vest în vederea unei „agresiuni” împotriva Nigerului, scrie AFP, preluată de Agerpres.

„Franţa continuă să-şi desfăşoare forţele în mai multe ţări din ECOWAS (Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest) în cadrul pregătirilor pentru o agresiune împotriva Nigerului, pe care o are în vedere cu această organizaţie comunitară”, în special „în Cote d’Ivoire, Senegal şi Benin”, a declarat un membru al regimului, colonelul-maior Amadou Abdramane.

După lovitura de stat din 26 iulie, ECOWAS a ameninţat cu intervenţia militară în Niger, pentru care anunţase pregătiri. O decizie susţinută de Franţa, care are 1.500 de militari în această ţară saheliană, în cadrul luptei antijihadiste.

La începutul lui august, generalii nigerieni aflaţi la putere, care doresc plecarea soldaţilor francezi, au denunţat mai multe acorduri de cooperare militară încheiate cu fosta putere colonială.

Advertisements
  

Unul dintre aceste texte conţinea un preaviz de o lună, potrivit acestora.

Advertisements

Regimul a spus în comunicat că „la 1 septembrie”, „şeful Statului Major al forţelor armate din Niger l-a primit la Zinder pe comandantul forţelor franceze din Sahel pentru a discuta despre un plan de dezangajare a capacităţilor militare franceze”.

 » Citește continuarea pe pagina autorului

Advertisements
Advertisements

Related posts

Turcan, după ce PSD i-a cerut demisia: La momentul acreditării centrului din Voluntari toate lucrurile erau în regulă

Redacția

Bolojan: Coaliția poate corecta numărul angajaților la stat și vârsta pensionarilor „speciali”

Redacția

Departamentul american de Stat salută rolul jucat de România în exportul de cereale ucrainene prin portul Constanța: A fost esențial pentru asigurarea securității alimentare globale

Redacția
Încarcă...