RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Judetul Iasi are cele mai multe persoane cu handicap

Conform buletinului statistic trimestrial in domeniul muncii si protectiei sociale Trimestrul II 2012, judetul Iasi se claseaza pe primul loc, din regiunea Nord-Est,in ceea ce priveste numarul persoanelor cu handicap. La nivelul judetului sunt 23.633 de ieseni cu handicap, dintre care 502 sunt institutionalizati.

Pe locul doi se afla judetul Suceava, cu un numar de 17947 de persoane cu handicap. Cea de-a treia pozitie este ocupata de judetul Bacau, unde sunt inregistati 15019 persoane cu handicap. Urmeaza judetul Neamt, cu 13.958 de persoane adulte cu handicap, judetul Vaslui cu 11.188 si judetul Botosani cu 10463. Ponderea persoanelor cu handicap din totalul populatiei judetului Iasi este de 3,64 la suta. Procentul se situeaza peste cel la nivel regional, unde ponderea medie la nivelul regiunii Nord-Est este de 3,29 la suta, respectiv peste valoarea la nivel national de 3,62 la suta. “Pe parcursul anului trecut am reusit sa evaluam aproximativ 18.000 de dosare. Este o verificare mult mai dura, din cauza unor grave nereguli gasite pe parcurs. Anul acesta vom incepe sa facem si verificari la domiciliu, pentru a avea o imagine mai clara a situatiei. Multe persoane cu handicap au motivat ca nu ajung pentru reevaluare, din cauza ca nu au insotitori sau posibilitati financiare. Sunt persoane care au incercat sa se eschiveze, stiind ca au la dosar acte medicale care nu sunt concludente pentru gradul de handicap in care este incadrat”, a precizat Ioan Ticu, director adjunct DGASPC Iasi. Controale efectuate au ca scop si descurajarea medicilor specialisti, care ofera foarte usor acte medicale in care sunt trecute afectiuni inexistente sau mai complicate decat sunt de fapt. Saracia si lipsa de moralitate i-au impins pe multi ieseni sa-si intocmeasca dosare de handicap si sa se bucure de indemnizatiile corespunzatoare.

sursa www.bzi.ro

  

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Related posts

Seminar de nutriție pentru pășcănenii preocupați de sănătate

Ema Roman

Cum te ferești de căpușe, în parc sau în grădina ta

Redacția

Protest la Pașcani, inițiat de Stefan Mandachi, pentru cățelușa Corason. Patrupedul,  paralizat fiind, a fost aruncat la gunoi! (Foto)

Iulia Huțanu
Încarcă...