NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Actualitatea satelor

Jocul Colacilor de la Lunca în stradă! Tradiția se pierde din cauza autorităților

Tradiţionalul Joc al Colacilor care are loc anual în suburbia Lunca pe data de 2 ianuarie a anunțat și în acest an cei trei câştigători. 

Pluguşorul din Lunca Paşcani şi-a păstrat tradiţia care datează din străbuni, dar au apărut și modificări. Ne referim la diferita organizare ce are loc acum, față de anii precedenţi.

12 perechi de luncași, fete şi  băieţi împreună cu un plugar şi un urător colindă prin zonă în preajma Crăciunului şi Anului Nou îmbrăcaţi în portul popular. În ajunul Anului Nou merg în centrul satului unde ură sătenii. Tradiția acestei grupări tradiționale dacă o putem numi așa se încheie pe data de 2 ianuarie odată cu jocul colacului, tot în centrul satului și cu petrecerea de bal din aceeași zi.

Colacul, frumos ornat de partea feminină a perechii este purtat mândru în pași de dans de fiecare pereche, apoi celor prezenți în sală le revin datoria să-și aclame preferații prin aplauze. Această desemnare a celor trei câștigători a fost introdusă de câteva generații încoace care au schimbat tradiția.

În acest an, tinerii câștigători au fost: Ciobanu Alexandra,  Apostol Alexandru, Bălan Cristina,  Iftime Mihai, Angheluș Andreea și Angheluș  Gabriel.

Regretul oamenilor prezenți a fost evident în ceea ce privește organizarea, deoarece în anii trecuți balul se ținea în Caminul Cultural, iar numărul celor prezenți era mult mai mare, astfel încât ei își declară nemulțumirea pentru pierderea tradițiilor . Din păcate clădirea impetuoasă din sat nu a fost finalizată după cum s-a promis.

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

Un nou scandal în școala Todirești

Redacția

Oseminte umane descoperite la Ruginoasa, în urma unor lucrări la canalizare

Ema Roman

Ca în filmele cu gangsteri: Primarul din Ruginoasa, acuzat de acţiuni de tip mafiot. Viceprimarul Murărescu: “Nu este primar, este un criminal”

Ema Roman

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site