RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Jitaru nu a semnat de legalitate hotărârea de prelungire a mandatului de manager interimar al directorului de la CLP Ecoserv SRL

Secretarul general al Municipiului Pașcani nu a semnat de legalitate hotărârea privind prelungirea cu 3 luni a mandatului de director interimar al CLP Ecoserv SRL. Aceasta nu și-a motivat în scris această decizie așa cum a făcut-o în cazul celorlalte două hotărâri de Consiliu Local pe care le-a înaintat către prefectură fără a fi vizate de legalitate de către ea.

Reamintim că, în plenul Consiliului Local, secretarul general al Primăriei Municipiului Pașcani, Irina Jitaru, a încercat să împiedice un vot deschis pentru prelungirea mandatului de interimar al societății CLP Ecoserv SRL, cu încă trei luni de zile. Aceasta a susținut că votul pe proiectul respectiv trebuia să se dea prin procedură secretă. În sprijinul părerii sale a citat o prevedere din Codul Administrativ care face referire la modalitatea de votare în cazul proiectelor de hotărâre ce au caracter individual și privesc persoanele.

„Legea spune așa: Consiliul Local poate stabili ca unele hotărâri să fie luate prin vot secret. Hotărârile cu caracter individual cu privire la persoane sunt luate întotdeauna prin vot secret, adică unde este președinte de ședință … Deci întotdeauna ce vă spune? Că poate hotărî Consiliul Local?”, a spus Irina Jitaru.

Cele susținute de Irina Jitaru au fost respinse de consilierii locali liberali care au solicitat să fie aplicată o altă prevedere din Codul Administrativ care prevede că aceștia pot hotărî de comun acord prin ce metodă de vot votează anumite proiecte de hotărâre.

  

De altfel, cele susținute de Irina Jitaru nu au corespondent în practica Consiliului Local. De exemplu, de când este secretar general, toate hotărârile care au privit stabilirea președintelui de ședință au fost luate prin vot secret, deși și acestea se referă la o persoană.

Mai mult, în 30 iunie 2021, proiectul de hotărâre privind acordarea unui mandat interimar de 3 luni la conducerea CLP Ecoserv SRL lui Dumitru Chiuariu a fost votat prin vot deschis. Doar nominalizarea lui Chiuariu a fost votată de consilierii locali prin vot secret.

Miza acestei dispute a fost faptul, coaliția PNL – PRO România avea doi consilieri în online, care nu puteau să-și exercite votul prin procedură secretă, deoarece acest lucru nu este reglementat, astfel că proiectul nu putea să fie votat, iar CLP Ecoserv SRL rămânea fără conducere la 1 octombrie 2021.

Consilierii liberali au hotărât împreună cu un ales de la Pro România ca votul să fie deschis, viceprimarul Cristian Rățoi fiind singurul care a votat pentu un vot secret.

Hotărârea a fost adoptată cu 10 voturi, iar interimatul de la CLP Ecoserv SRL s-a prelungit cu încă 3 luni, timp în care ar trebui organizat concursul pentru ocuparea funcției de director pe perioada unui mandat de 4 ani.

Rămâne de văzut dacă prefectura va considera că această hotărâre a fost adoptată cu încălcarea legii sau nu.

Related posts

Circulația rutieră a fost închisă astăzi pe un sens de deplasare, pe strada Ștefan cel Mare

Răzvan Grecu

Se creionează noul guvern. LISTA posibililor miniștri din cabinetul Grindeanu

Redacția

Boșteni: Gospodării inundate, culturi compromise, drumuri stricate (FOTO)

Oana Cordoneanu
Încarcă...