NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

Întoarcere în istorie: Cercetări interdisciplinare în situl arheologic de la Costești

În plină vacanță, un profesor universitar de la Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava și un altul de la Liceul Ion Neculce din Târgu Frumos “lucrează” pe un șantier arheologic, unic în zona noastră, situat la aproximativ 20 de km de municipiul nostru.

 

Indiferent de schimbările atmosferice, cei doi discipoli dedicați pasiunii lor caută dovezi care să ateste rădăcinile noastre istorice.

  

Dumitru Boghian și Sergiu-Constantin Enea au convins și studenții suceveni să ia parte la această descoperire, iar astăzi ne prezintă și nouă descoperirile făcut, unele ar data de aproximativ 6500 de ani.

„Ne aflăm la situl Costești, unde se întreprind cercetări de diagnostic arheologic începând cu anul 2012 pe diferite suprafețe. Acum am ajuns să epuizăm nivelul de depunere arheologică care sunt foarte multe. Ne aflăm în săptămâna cu numărul doi, din a V-a campanie. De la anul vom încerca să transformăm cercetarea într-o cercetare arheologică sistematizată. Practic prezenți până în momentul de față au fost studenți de la Facultatea de Istorie și Geografie din cadrul Universității Ștefan cel Mare din Suceava. Oricât de mult și de bine ar lucra studenții, e nevoie de continuarea lucrărilor pentru că lucrurile la sfârșit se complică cel mai mult. Acest mic sit a fost folosit de o mică comunitate de olari care au realizat aici un centru de olărit, unde ai creat vase pentru comunitățile locale din zona Costești și din împrejurimi”, ne-a declarat Dumitru Boghian.

Pe lângă dedicare, profesorul modest știe să aloce din timp și mulțumirilor aferente desfășurării unui proiect de asemenea anvergură.

„Mulțumim doamnei Elena Malanca, director la Școala Generală din Costești care ne-a oferit cu multă generozitate spațiul școlii vechi. Mulțumim primăriei comunei Costești, primarului orașului Târgu Frumos, Ionel Vatamanu, pentru resursele puse la dispoziție”, a completat profesorul.

Își dorește pe viitor să fie construită o casă în această zonă care să se poată transforma într-un punct turistic vizitat atât de noi, cei din zonă, cât și de restul românilor.

Profesor Dumitru Boghian, văzut de studenți ca o enciclopedie cu vaste cunoștințe în multe domenii este titularul catedrei de istorie veche la Universitatea “Ştefan cel Mare” din Suceava. A publicat “Cultura Cucuteni în Bazinul Bahluiului”, “Comunităţile cucuteniene din bazinul Bahluiului” şi “Începuturile istoriei omenirii”, lucrări ce îl fixează în elita arheologilor români şi străini. A efectuat numeroase cercetări arheologice în situri pre/protoistorice și istorice de la răsărit de Carpați, în echipe interdisciplinare, contribuind la aprofundarea cunoașterii devenirii comunităților umane antice.

 

 

Advertisements

Related posts

Scurtmetrajul cu care un tânăr din Paşcani a reușit la facultatea de Cinematografie din Cluj (VIDEO)

Redacția

La ce-i de folos aghiasma?

Redacția

160 de ani de când Alexandru Ioan Cuza a devenit domn al Moldovei

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site