RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
IașiSănătate

Intervenție chirurgicală în premieră națională la Spitalul Militar Iași. Unui tânăr i s-au implantat proteze personalizate de șold

Un tânăr în vârstă de 26 de ani, diagnosticat cu coxartroză secundară bilaterală pe fondul unei necroze aseptice de cap femural stadiul IV și anchiloză sold drept a primit o nouă șansă la viață prin intermediul unei intervenții chirurgicale efectuate în premieră în cadrul compartimentului de Ortopedie-Traumatologie – protezarea soldului bilateral prin abord anterior și implantarea unor proteze personalizate de șold.

Coxartroza secundară pe fondul necrozei aseptice de cap femural este o patologie invalidantă cu impact major asupra funcționalității și calității vieții. Unicitatea cazului este dată atât de vârsta tânără a pacientului (26 de ani) și de gradul invalidant al afecțiunii precum și de tipul de proteze folosit pentru prima dată într-o intervenție de protezare bilaterală a șoldului.

Intervenția chirurgicală a fost realizată cu succes de o echipă multidisciplinară de la Spitalul Militar de Urgență „Dr. Iacob Czihac” Iași:

Dr. Răzvan Tudor – medic primar Ortopedie-Traumatologie, Dr. Bărbieru Bogdan – medic primar Ortopedie Traumatologie, Dr. Aflori Laura – medic primar Anestezie și Terapie Intensivă, Dr. Eva Iuliana și dr. Stanciu Costin – medici primari Radiologie și asistent Cazacu Oana – Bloc Operator, Dr. Fulga Simona-medic primar recuperare medicală, Kinetoterapeut Munteanu Dragoș și Kinetoterapeut Lupușoru Ana-Maria, cu sprijinul doamnei Director Poștolea Florentina din cadrul Casei de Asigurari OPSNAJ.

  

Particularitatea chirurgicală a cazului a fost dată atât de intervenția chirurgicală la nivelul ambelor șolduri într-o singură sesiune chirurgicală, cât și de tipul de implanturi folosite – proteze personalizate realizate în urma unui planning 3D, ce a analizat geometria femurală și acetabulară a pacientului, calitatea stocului osos și densitatea osoasă precum și calculul restaurării lungimii membrelor. Inginerii au imprimat astfel o proteză personalizată după anatomia pacientului restaurând anteversia nativă a femurului bilateral precum și lungimea membrelor, obținând o proteză ce se va osteointegra cu succes sporind durata de viață a biomaterialelor.

Pacientul a început recuperarea funcțională la 24 de ore de la intervenție cu exerciții de mobilizarea activă și pasivă a articulațiilor șoldurilor și mers cu sprijin total pe membrele inferioare.

În prezent pacientul continuă programul de recuperare funcțională a articulațiilor în Sanatoriul de Balneofizioterapie şi Recuperare Medicală ,,Dr. Dimitrie Cantemir” Bălţăteşti.

Firma furnizoare a implantelor, cea care a participat la intervenția chirurgicală, și-a exprimat un punct de vedere și a menționat că a avut “oportunitatea să participe la reușita echipei medicale din cadrul secției de ortopedie a Spitalului Clinic Militar de Urgență “Dr. Iacob Czihac” Iași, care a constat în înlocuirea bilaterală a articulațiilor șoldului unui pacient tânăr într-o singură intervenție chirurgicală. Intervenția a constat în înlocuirea ambelor articulații coxo-femurale cu implanturi personalizate, intervenție realizată în premieră la nivelul țării. Procesul de fabricație al acestor implanturi este unul modern ce utilizează tehnologie de ultimă oră, acesta presupune realizarea în prealabil al unui examen Computer Tomograf respectând un protocol stabilit de compania producătoare, ulterior planingul chirurgical detaliat și designul implanturilor sunt validate de medicul ortoped curant, iar ultimul pas al procesului fiind confecționarea implanturilor și intrumentarului realizat după anatomia specifică a pacientului.

Dacă în cazul implanturilor standard țesutul osos trebuie modelat astfel încât acesta să se adapteze la implantul disponibil, în cazul implantului personalizat modelarea tesutului osos este minim, în realitate acest implant se adaptează la țesutul osos și particularitățile osoase ale fiecărui pacient.

Particularitatea și unicitatea acestui implant este faptul că dislocarea de țesut osos este minimă și faptul că acesta respectă particularitățile biomecanice ale fiecărui pacient, acesta fiind singurul implant care permite refacerea fiziologiei normale a articulației fiecărui pacient în proporție aproape maximă”.

Inteligența artificială, explorările imagistice de înaltă rezoluție ce facilitează în prezent planificarea unor astfel de intervenții, progresul tehnologic spectaculos din ultimii ani în obținerea unor implante cât mai adaptate afecțiunii și nevoilor particulare ale pacientului, implicarea statului prin finanțarea acestor implante, obligă furnizorii de servicii medicale să asigure și să dezvolte baza umană și materială, facilitând accesul populației la servicii medicale de înaltă calitate, adaptate nevoilor lor.

https://telem.ro/interventie-chirurgicala-in-premiera-nationala-la-spitalul-militar-iasi-unui-tanar-i-s-au-implantat-proteze-personalizate-de-sold/

Related posts

Alexandru Rafila: Relaxarea noastră ca indivizi este responsabilă de creșterea numărului de cazuri de COVID-19

Redacția

Cât costă un bilet pentru avionul de Constanţa. Când este primul zbor de la Iași

Redacția

13 noi medicamente intră pe lista celor compensate sau gratuite

Redacția
Încarcă...