RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Local

Incendiu devastator la Lespezi. Pompierii au intervenit și la o casă din Pașcani

Pompieiri pășcăneni au fost solicitați să intervină ieri, la două incendii. Primul a avut loc în Heci, comuna Lespezi. O casă din comuna Lespezi s-a făcut scrum seara trecută. Focul a cuprins acoperişul locuinţei, iar în câteva minute s-a extins şi la etajul acesteia.

La locul solicitării a acționat Secția de Pompieri Pașcani cu două autospeciale de intervenție și stingere cu apă și spumă și un echipaj de prim ajutor calificat, pentru asigurarea asistenței medicale. În urma incendiului au ars aproximativ 300 m2 din acoperiș și diverse materiale textile.

Cauza probabilă de producere a incendiului a fost efectul termic al coșului de fum amplasat necorespunzător față de materialele combustibile.

Al doilea incendiu a avut loc în Pașcani, noaptea trecută, la o casă de pe Aerodrom. Conform ISU Iași, incendiul se manifesta la camera tehnică. Au ars bunurile din camera tehnică. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost jarul căzut din sobă. Pentru Pașcani, strada Mușatinilor.

  

Personalul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mihail Sturdza” al județului Iași va continua activitățile orientate spre siguranța cetățenilor, cu accent pe prevenirea situațiilor de urgență și gestionarea operativă a evenimentelor care pun în pericol viața semenilor sau bunurile materiale ale acestora.

Pompierii ieșeni vă recomandă câteva măsuri de prevenire a incendiilor:

                Improvizațiile în cazul folosirii defectuoase a mijloacelor de încălzire, exploatarea necorespunzătoare a buteliilor, suprasolicitarea instalațiilor electrice, duc de cele mai multe ori la urmări foarte grave.

– Nu folosiți sobe și alte mijloace de încălzire defecte, cu improvizații, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate, precum și aprinderea focului utilizându-se lichide inflamabile;

– Nu depozitați materiale combustibile în incinta centralei termice de la subsolul locuinței;

– Verificați coșurile de evacuare a fumului, reparați-le, izolați-le termic și curățați-le periodic;

– Nu utilizați aeroterme, radiatoare, calorifere electrice construite artizanal sau defecte;

– Nu folosiți siguranțe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liță a fuzibilului calibrat;

– Nu așezați sau păstrați butelii de gaze în apropierea oricăror surse de căldură;

– Nu folosiți butelii de gaze lichefiate fără regulatori de presiune, cu garnituri deteriorate ori cu furtunuri de cauciuc fisurate sau lărgite la capete;

– Nu folosiți flacără pentru verificarea etanșeității buteliei, garniturilor, regulatorilor de presiune sau a furtunului/conductei de gaz; verificarea se face numai cu emulsie de apă cu săpun;

– Nu încălziți cu flacără buteliile și nu le folosiți culcate, răsturnate sau înclinate;

– Nu transvazați gazul din butelie în orice alte recipiente și nu folosiți butelii improvizate;

– Nu lăsați mâncarea pe foc nesupravegheată;

– Nu lăsați copiii nesupravegheați în locuință, cu lumânări aprinse, sobe, plite și/sau aparate electrice aflate în funcțiune.

Related posts

Iohannis a semnat decretul de numire în funcție pentru un judecător care va activa la Pașcani

Răzvan Grecu

Taina Sfântului Maslu la Biserica “Adormirea Maicii Domnului” din Pașcani

Redacția

Explicațiile directorului ANM pentru schimbarea radicală a vremii de la începutul lunii aprilie. Când se va încălzi

Redacția
Încarcă...