NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Fructele de padure din judet ajung in Europa

O cantitate uriasa de fructe de padure din Iasi a ajuns in strainatate. Strainii ofera bani frumosi pentru macesele si paducelul romanesc, folosite in special in industria farmaceutica si alimentara.

Tocmai din acest motiv, iesenii care culeg aceste fructe de padure prefera sa le aduca la Directia Silvica prin intermediul careia se fac vanzarile in strainatate. Germanii si olandezii au oferit in ultima perioada 700 de euro pe tona de macese congelate, iar preturile ar putea creste datorita cererii foarte mari din ultimii ani. Reprezentantii Directiei Silvice Iasi au avut o recolta bogata pe care spera sa o aiba si in toamna, cand va incepe recoltatul. “In toamna incepem o campanie de recoltare a fructelor de padure. Pana in prezent am avut recolte bogate, de cateva sute de tone. Speram ca si anul acesta va fi la fel sau mult mai bine pentru culegatori”, a declarat Corneliu Parascan, director al Directiei Silvice Iasi.

Persoanele din judet au cules in jur de 300 de tone de macese in ultima perioada. Comparativ cu anul trecut, cand pretul de achizitionare a fructelor a fost de 1,7 lei pe kilogram, anul acesta, reprezentantii Directiei Silvice au obtinut un pret mai bun, de 1,9 lei pe kilogram. Conform reprezentantilor Directiei Silvice, Centrul de Fructe de Padure din Santa a exportat în ultima perioada aproximativ 300 de tone de macese. Dupa ce sunt culese, macesele sunt sortate si tinute doua zile într-o încapere la precongelare, la o temperatura de -5 grade Celsius. Dupa aceea, se mai tin alte doua-trei zile la -25 de grade într-o alta încapere, înainte de a fi vândute. Cei mai exigenti clienti sunt germanii, de aceea acestia impun anumite conditii de calitate. Dupa ce sunt culese, fructele de padure sunt congelate, puse în saci si ajung la persoanele care au încheiat contracte cu Directia Silvica Iasi. Majoritatea strainilor comanda macese, desi in judet se mai culeg soc si paducel. In anii trecuti, cei mai multi clienti din strainatate cumparau doar cateva tone de fructe de padure, cantitatea exportata fiind foarte mica fata de cea din prezent.

  

sursa www.bzi.ro

Citeste și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

Advertisements

Related posts

Avertizare ANM! Urmează secetă în a doua parte a verii

Redacția

Adrian Oros, ministrul Agriculturii: „Toţi producătorii agricoli de produse româneşti vor avea în continuare acces în pieţe”

Redacția

Lidl majorează salariile angajaților de la 1 martie

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site