NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

Freddie Mercury: „Nu voi fi o stea a muzicii rock. Voi fi o legendă”

22 de ani ai carierei sale au însemnat admirație, controverse, critici…

Freddie Mercury s-a născut / 5 septembrie 1946 / în insula Zanzibar (colonie engleză); a fugit în Marea Britanie (la vârsta de 17 ani)[1]; mama artistului (Jer Bulsara, decedată la vârsta de 94 de ani) a contrazis[2] acuzaţia potrivit căreia Mercury și-a ascuns originile indiene: „Freddie a fost pers[3] şi mândru de acest lucru, dar nu era foarte religios”.

Muziciancompozitortextier, Freddie Mercury a fost recunoscut pentru calităţile sale vocale remarcabile, timbrul special, prestaţiile live; potrivit specaliştilor, deşi vorbea ca un bariton, vocea de tenor atingea o rază vocală de 4 octave.

voce senzaţională dublată de un talent de showman (nemaivăzut). „A fost un actor care putea ţine publicul în palmă”, afirma David Bowie. „A cânta în faţa unei mulţimi uriaşe – un veritabil talaz dezlănţuit – este ceva de neegalat. Când plec de pe scenă, am nevoie de ore întregi ca să mă potolesc şi să-mi revin”, mărturisea artis­tul care a urcat pe scenă aşa cum lumea rock-ului nu mai văzuse până atunci: cu maieu de balet din saten, mulat, cu decolteul adânc, ori cu haine de blană, pantaloni din velur şi pantofi de balet (sau, mai simplu, într-un slip minuscul); spectacolul lui era o demonstraţie uluitoare de energie, aşa cum nimeni n-ar fi bănuit văzându-l pe studen­tul de altădată de la Şcoala de Arte” din Londra[9]. Altfel spus, toată nebunia lui exotică, flamboaiantă, cu stilul de viaţă sălbatic bisexual, era ţinută, cu strictețe, în zona de show-business.

Advertisements
  

Minunea a mai purtat un nume – „Queen[4], formaţia cu care Freddie Mercury a bătut lumea-n lung şi-n lat, destinul dictând ca, prin 1970-1971, să se adune o gaşcă de titraţi[5]. Nu avem dubiii asupra amprentei lăsate de Queen în istoria muzicii. Fiecare piesă a lor a reuşit să fie un regal, o tonalitate aparte[6], melodii având mesaje puternice, precum „I Want to Break Free” sau „One Vision”, balade rock sensibile – „It’s a Kind of Magic”, derapaje adorabile, mai ales disco („Another One Bites The Dust”, „Under Pressure”) sau electro­nice („Radio Gaga”), au aprins inimile de pe zeci şi zeci de stadioane pline; nimeni nu a mai reuşit, așa cum au făcut-o ei, fuziunea miraculoasă între rock şi operă, ilustrată solo în duetul cu regretata Montserrat Caballé („Bar­celona”), sau în calitatea grupului (vezi  capodopera „Bohemian Rhap­sody” – tot o demonstraţie solo a lui Freddie Mercury). Au vândut peste o sută de milioane de discuri, fiind mai productivi decât oricare altă formaţie[7]/frecvența de un LP pe an. Cu toate că avea succes comercial, trupa primea critici defavorabile de la specialiștii rock și de la reviste precum NME” și Rolling Stone”[8]. De altfel, trupa a fost nominalizată abia în anul 2001 în Rock and Roll Hall of Fame”. Între timp, s-a apropiat de o jumătate de miliard de albume vândute în lume.

Cât despre Freddie Mercury… Acasăera Farrokh; nu discuta, ni­ciodată, lucruri sensibile cu părinţii săi; deşi îi vizita constant[10] la casa lor din Nottingham, atunci când nu era în turnee, realiza saltul brusc de la casa părintească la diversele locaţii unde devenea superstarul Freddie[11]. Prin 1986, artistul a aflat, potrivit apropiaţilor, că a contactat virusul HIV. Dar a ales să păstreze secretul în faţa publicului chiar până în ultimul moment – a făcut o declaraţie cu doar o zi înainte de a se stinge[12]. Când Freddie a apărut pe platourile de filmare ale clipului pentru piesa „I’m Going Slightly Mad”, echipa a încremenit[13]. A murit, la 24 noiembrie 1991, de bronhopneumonie cauzată de SIDA, la o zi după ce a făcut un anunţ public în care a recunoscut că este seropozitiv. Deși nu participase de foarte mulţi ani la slujbe religioase, Mercury a fost înmormântat de un preot zoroastrian. Marele paradox privește faptul că şi-a lăsat aproape toată averea unei femei, Mary Austin[14], prietena lui de-o viaţă, cea cu care a format un cuplu vre­me de aproape şapte ani, pe la începutul anilor ’70 ai secolului trecut.

Freddie Mercury a fost inclus în topuri realizate după moartea sa, fiind considerat unul dintre cei mai buni cântăreţi din toate timpurile de către MTV” (în 2003 îl includea, pe locul doi, după Mariah Carrey, în „Cele mai bune 22 de voci din muzică”), de All Music” şi de BBC News” în „Topul primelor zece voci ale lumii”.

Pe 23 noiembrie 1991, cu 28 de ani în urmă, Freddie Mercury anunța, public, faptul că are SIDA; a murit a doua zi/24 noiembrie 1991….

Advertisements

Nu mă aştept să ajung la bătrâneţe. Mi-e totuna ce va fi. Ar fi plicticos să trăiesc până la şaptezeci”, declara, puțin înainte de moarte, cel care a trăit în 45 de ani cât ar fi reușit alţii în câteva vieţi şi care a încântat milioane de oameni cu muzica sa…

continuare pe radioiasi.ro

Advertisements
Advertisements

Related posts

Sărbătorim Înălțarea Domnului (Ispasul). Folosim sau nu salutul “Hristos s-a înălțat”?

Redacția

Zeci de credinicoși, alături de preoți, au participat la procesiunea de Florii din Pașcani

Oana Cordoneanu

Zanet i-a dus în satul natal la sfințirea Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”’ pe deputatul Rățoi și primarul Pantazi

Redacția
Încarcă...