RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Focarele de COVID de la Iaşi, tot mai mari. Se deschide secţia de ATI la Lețcani

Potrivit datelor raportate, după zile în care curba privind numărul de noi cazuri a urcat îngrijorător, pentru Iaşi, şi mai ales pentru reţeua sanitară, weekendul a fost mai relaxant. Cel puţin aparent, pentru că la sfârşit de săptămână se fac mult mai puţine teste. Numeric, Iaşul a coborât, atât sâmbătă, cât şi duminică, de pe podimul noilor raportaţi. Şi, în plus, nu am înregistrat niciun deces la pacienţi pozitivi. În continuare, însă, focarele deja existente au devenit mai mari, au apărut altele noi, iar situaţia paturilor la ATI nu este deloc roz.

În privinţa focarelor, la Spitalul de Copii „Sfânta Maria“, de la cel iniţial care cuprindea 23 de cadre medicale, toate de la UPU, la începutul weekendului, focarul a ajuns la 27 de medici, asistente si infirmire. „Iniţial, cineva din personalul medical a prezentat acuze specifice pentru infecţia cu SARS COV 2. A fost testat. Ulterior, o altă persoană a acuzat simptome, şi a fost testată. În cele din urmă, dat fiind faptul că aveam deja două persoane confirmate, am decis testarea întregului personal. În urma acestei decizii, au fost depistaţi 27 de angajaţi ca fiind pozitivi, şi au fost trimişi în izolare la domiciliu“, a subliniat dr. Cătălina Ionescu, directorul medical al spitalului.

Cei care lucrează în UPU sunt expuşi de două ori mai mult riscului de infectare, pentru că ei consultă zilnic pacienţi fără a şti dacă au sau nu simptome COVID 19. „Pe de altă parte, ne confruntăm la copii cu mulţi asimptomatici. Vin la spital pentru cu totul altă patologie, şi ulterior sunt identificaţi pozitiv. În general, noi avem cam două-trei cazuri de pacienţi pozitivi pe zi, dintre care unul este cu simptome şi doi fără. Noi testăm, pe lângă copii, şi aparţinătorii, iar, de multe ori, aparţinătorii sunt asimptomatici, şi ies pozitiv. Din 600 de teste în medie pe lună care sunt pozitive, 200 sunt de la simptomatici şi restul de la asimptomatici“, a mai spus Cătălina Ionescu.

Dat fiind numărul mare de cadre medicale pozitive, al UPU, activitatea a fost reorganizată. Au rămas în unitate doar cei negativi, care însă vor fi testaţi din nou peste o săptămână.

  

Alte focare apărute în weekend sunt la Unitatea de Transfuzii sanguine a Spitalului „Sf. Spiridon“ (5 cadre), Laboratorul de Analize de la „Elena Doamna“ (5) şi de la Institutul „Socola“ (8), dar şi la SC Ştefana SRL, societate ce se ocupă cu vinderea şi confec­ţionarea echipamentelor de protecţie (23).

Veşti bune de la Leţcani

O veste bună vine dinspre Spitalul Modular de la Leţcani, unde mâine este aşteptat primul transfer al pacienţilor grav către secţia de ATI de acolo. „Am fost în acest weekend împreună cu ministrul Sănătăţii şi cu directorul DSP, la Leţcani. În ceea ce priveşte Secţia de ATI, am constat că ventilatoarele funcţionează. Dar, ca să avem o soluţie de rezervă, am optat pentru un backup cu butelii de oxigen. Astfel, mâine, primii pacienţi care ar putea fi dirijaţi către Secţia de ATI de la Leţcani . După aceea vom exinde numărul de paturi ATI în funcţie de cum va arăta şi valoarea de funcţionare a ventilatoarelor“, a declarat prof.dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Din punctul de vedere al zonei de confirmaţi, Carmen Dorobăţ a precizat că în acest moment există 35 de pacienţi cu forme uşoare, dar cu boli asociate de risc şi cu forme medii de COVID 19 internaţi. De asemenea, dr. Dorobăţ a mai spus că se intenţionează suplimentarea numărului de paturi în acest sector până la 70, dar asta depinzând de cât de repede se va finaliza concursul de angajare pentru personalul medical aferent.

Referitor la gradul de ocupare a paturilor (inclusiv paturi ATI) din spitalele suport COVID-19, conform raportărilor ieri erau ocupate 490 de paturi, din care 42 sunt din secţiile/compartimentele AŢI. Ieri, mai erau libere trei paturi ATI la Neurochirurgie şi două paturi ATI la Infecţioase. În spitalele suport COVID-19 mai erau libere 18 paturi.

ziarul de iasi

Related posts

Spitalul Municipal Pașcani organizează concurs pentru ocuparea mai multor posturi

Oana Cordoneanu

Pacienții refuzați la analize pe motiv că s-au terminat banii să facă reclamații, recomandă șeful CNAS

Redacția

Gutuia: beneficii și recomandări

Redacția
Încarcă...