NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Firma care a asfaltat curtea AgroComplex Lunca ocupă domeniul public fără documente! Primarul hăituiește cu Poliția Locală oamenii de afaceri din Pașcani, dar îi protejează pe partenerii de afaceri!

În timp ce agenții economici din Pașcani sunt verificați la sânge de Poliția Locală care le măsoară terenurile ocupate și documentele deținute, o societate cu care firma primarului Dumitru Pantazi a avut afaceri, ocupă fără forme legale o importantă suprafață deteren.

Este vorba despre societatea Eky Sam SRL, cea care în 2017 a asfaltat curtea societății AgroComplex Lunca SA. Aceasta ocupă de multe luni de zile o suprafață de peste 1000 mp teren, pe amplasamentul fostei balastiere ce a aparținut Primăriei Pașcani. Acolo sunt tone de balast, nisip și piatră concasată, ce sunt folosite la lucrările de drumuri din zona Pașcani.

Pentru terenul ocupat, societatea unuia dintre cei mai importanți constructori de drumuri nu plătește nimic către bugetul local, ceea ce naște o întrebare: Cine tolerează acest abuz?

Reporterii noștri au încercat astăzi să afle sub ce formă este ocupat și exploatat acel teren, dar răspunsul parțial primit este de-a dreptul halucinant. Terenul nu ar fi cu acte în proprietatea municipalității, asta deși pe respectiva suprafață a funcționat balastiera. Mai mult, în urmă cu un an de zile consilierii locali au avut pe masă un proiect de hotărâre prin care se intenționa concesionarea respectivului teren, în vederea amenajării unei balastiere.

  

Revenind la afacerile dintre firma primarului și societatea care ocupă malul râului Siret, niciodată AgroComplex Lunca nu a prezentat documentele care să ateste că a plătit lucrările respective.

În 2017, lucrarea de reabilitare a străzii Gării a fost efectuată de societatea Eky Sam, iar pentru ea municipalitatea a plătit suma de 5,4 milioane de lei. Tot în aceeași perioadă, curtea societății comerciale AgroComplex Lunca Pașcani a fost și ea asfaltată. Lucrarea a fost făcută de o altă firmă, deși utilajele folosite și mixtura asfaltică au provenit de la constructorul Eky Sam.

Cât de corectă, din punct de vedere legal, era o astfel de situație am încercat, în 2017, să aflăm de la cei implicați. Primul care a răspuns apelurilor noastre telefonice a fost Ioan Echimov, directorul general al Eky Sam. Acesta ne-a explicat că lucrarea din curtea firmei primarului nu are nicio legătură cu cea pe care societatea sa o face pe domeniul public.

Nu am făcut noi lucrarea de la AgroComplex, a făcut-o domnul de la Geco (Geco Construct) ca să nu fie dicuții, pentru că ne așteptam să fie astfel de discuții. Domnul de la Geco adică domnul Roznovăț”, a declarat Ioan Echimov ,directorul general de la Eky Sam.

Întrebat dacă a avut o legătură cu acea lucrare și dacă nu cumva această situație ar ridica semne de întrebare față de cum a obținut contractul pentru reabilitarea străzii Gării, Ioan Echimov a fost sincer și a relatat că tocmai din această cauză primarul Dumitru Pantazi a dorit să facă asfaltarea curții firmei sale cu o altă societate. Echimov a mai admis că mixtura asfaltică a fost cumpărată de la firma sa de către Geco Construct, firma care a asfaltat proprietatea privată a societății primarului.

„Într-adevăr, i-am livrat noi asfaltul, dar domnul de la Geco Construc a lucrat acolo, ca să știți. Eu am dat mixtura la Geco, nu am avut contract cu AgroComplex. Noi avem contract cu Geco, îi livrăm mixtură și Geco Construct are contract cu AgroComplex. Bineînțeles că domnul primar se gândea că o să iasă discuții și nu a contractat cu noi și din această cauză a făcut lucrarea cu Geco”, a mai spus Ioan Echimov.

Cum directorul Eky Sam a omis să spună că utilajele care au lucrat în curtea AgroComplex Lunca Pașcani aparțineau firmei sale, ne-am adresat lui Victor Roznovăț, unul dintre șefii Geco Construct. Acesta a recunoscut, tot în 2017, că atât asfaltul cât și utilajele folosite pentru asfaltarea curții societății lui Dumitru Pantazi au fost luate de la Eky Sam în baza unui contract. Mai mult, acesta susține că lucrarea nu a fost încă achitată de Dumitru Pantazi și că dacă cineva are vreo îndoială față de legalitatea acestei lucrări, poate sesiza organele de cercetare penală.

„Am un contract cu Eky Sam, deci nu vă gândiți la nu știu ce. Am și contract de închiriere pentru repartizatorul de asfalt cu cei de la Eky Sam. Încă mai are să ne dea niște bani, domnul Pantazi. Cine are nelămuriri poate să facă sesizare la Poliție că ala sau alălalt a furat. Noi avem contracte de mult timp cu AgroComplex și pentru livrări de agregate”, a explicat Victor Roznovăț unul dintre acționarii Geco Construct.

Pentru a afla cât a plătit primarul Dumitru Pantazi în calitatea de privat pentru asfaltarea curții societății sale, ca să putem compara cu prețul plătit de municipalitate pentru aceleași lucrări , dar pe domeniul public, ne-am adresat lui Florin Stanciu, administratorul AgroComplex Lunca Pașcani. Din păcate acesta nu a dorit să divulge aceste date susținând că relația dintre două societăți private nu este una care să intereseze presa.

„Eu știu că AgroComplex Lunca Pașcani are contract cu Geco Construct. Restul nu mă interesează a cui a fost utilajul sau oamenii. Suntem firma privată și nu-mi permit să arăt contractele clienților sau furnizorilor mei. Dacă ei doresc să facă lucrul ăsta, pot să o facă”, și-a explicat, în 2017, refuzul Florin Stanciu, administratorul AgroComplex Lunca Pașcani.

Menționăm că dacă lucrarea din curtea AgroComplex Lunca Pașcani ar fi fost făcută în acte de Eky Sam, primarul Dumitru Pantazi ar fi putut fi acuzat de conflict de interese, dat fiind faptul că el a fost semnatarul contractului de reabilitare a străzii Gării.

Am încercat să contactăm reprezentantul societății Eky Sam, dar nu a răspuns apelurilor telefonice.

Advertisements

Related posts

Digurile din judet, verificate de Ministerul Mediului

Redacția

Raportul ilegalităților de la EcoSalubritate blocat de primar. Dumea caută răzbunare, în loc să demisioneze (DOC)

Marius Parteni

Zeci de tone de material antiderapant aruncate pe drumurile din judet

Redacția
Încarcă...