RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Finlanda exclude o desfășurare permanentă a NATO pe teritoriul său

Preşedintele Finlandei, Alexander Stubb, a exclus joi ca ţara nordică să găzduiască un contingent NATO permanent pe propriul teritoriu pentru a proteja graniţa cu Rusia, după ce a subliniat că Finlanda este „acoperită pe scară largă” cu un sistem de rezervişti pe care îi poate mobiliza – 280.000 de militari în caz de urgență, potrivit Rador Radio România.

„Vreau să excludem ideea că am aduce aici brigăzi de soldați NATO sau de soldați americani. Nu vom face asta, dar salutăm pregătirea intensivă”, a indicat el la o conferință de presă comună în cadrul vizitei la Helsinki a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg. În acest sens, el a explicat că în negocierile de integrare în planurile operaționale NATO, Finlanda a oferit o componentă terestră care ar presupune participarea a între 35 și 50 de ofițeri finlandezi și, pe viitor, forțe terestre mai avansate. Stubb a indicat însă că țara nu va găzdui „brigăzi”, adică desfășurări de până la 5.000 de militari, și că va acorda prioritate „antrenamentelor intensive”, manevrelor și exercițiilor cu NATO.

La rândul său, Stoltenberg a indicat că Helsinki își poate folosi rezerva semnificativă în situații de criză, dar a precizat că obiectivul NATO este „să poată consolida dacă este necesar”.

 » Citește continuarea pe pagina autorului

  

Related posts

ATP Rotterdam: Fără mari surprize în primul tur – Rezultatele zilei

Redacția

Geoană: Politicienii noștri au înțeles nevoia de a investi mai mult în apărare

Redacția

Un oficial NATO spune că Moldova are toate instrumentele pentru a face față războiului hibrid lansat de Rusia

Redacția
Încarcă...