NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

„Fermierul activ” – noul termen în agricultură

Anul acesta, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Iaşi a anunţat introducerea unui nou termen, acela de „fermier activ” şi beneficiile acestuia. 

Reprezentanţii APIA spun că este vorba de persoanele fizice şi/sau persoanele juridice care desfăşoară o activitate agricolă în calitate de utilizatori legale ai suprafeţelor de teren agricol sau deţinători legali de animale. Noutatea vine şi cu măsuri compensatorii de dezvoltare rurală pe această ramură, în valoare totală de 236 milioane euro la nivelul întregii ţări pentru fermierii activi înregistraţi în sistemul de agricultură ecologică dar şi plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale, în valoare de 1,355 milioane euro. O altă noutate este că beneficiarii de subvenţii prin sistemul SAPS (Aplicarea Schemei Unice pe Suprafaţă) sau pe măsurile delegate vor trebui să îndeplinească cerinţele de eco-condiţionalitate.

„Fermierul nu mai este sprijinit doar pentru a asigura securitatea alimentară ci şi o producţie de calitate, un peisaj rural nefragmentat, protecţie pentru eroziunea solului. Se păstrează posibilitatea acordării de plăţi complementare pentru fermierii care subscriu obiectivelor PAC – protecţia mediului natural, tineri fermieri, mici fermieri, zone defavorizate, grupuri de producători. A fost introdusă cererea unică pe care fermierii o depun o singură dată pe an la APIA, cerere care înglobează atât sprijinul pentru suprafaţă cât şi sprijinul pentru animale, care în anii trecuţi erau complet separate”, au arătat reprezentanţii APIA Iaşi. Anul acesta, plafonul pentru plăţile directe se ridică la 1,8 miliarde euro, într-un trend crescător până în 2020. 

  

Sursa: ziarulevenimentul.ro

 

Advertisements

Related posts

Grupul Grampet-GFR, prima companie europeană care aderă la Ruta Trans-Caspica

Redacția

Am facut calcule: Banii mai merită păstraţi în bănci doar ca să-i fereşti de hoţi

Redacția

Vezi care sunt cele trei firme din Pașcani premiate la evenimentul organizat de Ziarul Financiar “Campioni în Businiss”

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site