RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Fabrica de taxe din Pașcani lipsită de transparență. Primarul încalcă legea pentru a-și proteja cuscrul!

Primarul municipiului Pașcani a uitat de transparența pe care o promitea cetățenilor în campania electorală. Ba din contra, acesta încalcă chiar și legea pentru ca anumite informații să nu părăsească instituția pe care o conduce. Un exemplu este ancheta jurnalistică ce-l vizează pe administratorul public Gică Zanet, cuscrul actualului primar. Actualitatea TV a solicitat printr-o cerere de informare publică, întemeiată pe legea 544/2001 privind liberul acces la informații, dacă există sau nu relații comerciale între firma Sicme SRL, la care Gică Zanet este acționar majoritar, și municipalitate.

 

 Deși termenul legal de răspuns la o astfel de solicitare este de 10 zile acest lucru nu s-a întâmplat nici după trecerea a 15 zile. Demersul jurnalistic are ca scop demonstrarea stării de incompatibilitate în care se află administratorul public Gică Zanet, care, deși ocupă o funcție de decizie în cadrul executivului, prin firma la care este acționar majoritar, are afaceri cu instituțiile din subordinea Consiliului Local, fapt interzis prin legea 161/2003 completată prin legea 286/2006.

  

 

Până acum am reușit să identificăm două instituții din subordinea Consiliului Local care în perioada iulie – decembrie 2012 au avut operațiuni economice cu SICME SRL. Este vorba despre Spitalul Municipal de Urgență PaȘcani și de Școala Iordachi Cantacuzino, la aceasta din urmă director adjunct fiind chiar soția administratorului public, Elena Zanet!!!

 Legea prevede că persoanele încadrate cu contract individual de muncă în aparatul de specialitate al primarului care au funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor ori alte funcţii de conducere, precum şi calitatea de acţionar sau asociat la societăţile comerciale cu capital privat nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autorităţile administraţiei publice locale din care fac parte, cu instituţiile sau regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea consiliului local ori cu societăţile comerciale înfiinţate de consiliile locale.

 Site-ul Primăriei lăsat în paragină. Secțiunea acte de interes public neactualizată din data de 14 aprilie 2012!

 Nici cetățenii municipiului care doresc să se informeze de pe pagina oficială a Primăriei nu se pot declara mulțumiți. Multe din informațiile care ar trebui să fie publice nu se regăsesc pe acest portal. Astfel, dacă vrei să afli când sunt programate audiențe la Primărie vei găsi doar programul pentru anul 2012, iar dacă dorești să consulți actele de interes public vei observa că timpul s-a oprit în loc, ultima actualizare fiind din data de 24 aprilie 2012. Mai mult, nici până la această dată cv-ul viceprimarului Vasile Axinte nu a fost afișat, deși cel al primarului există.

 

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Related posts

Ponta îl obligă pe Pantazi să mărească taxele locale. Primarul merge mâine la Iași să ceară lămuriri. Taxele rămân neschimbate la Hârlău şi majorate la Tg. Frumos

Marius Parteni

Lipsă de viziune la Pașcani! Drumul camioanelor, mai important decât o rută ocolitoare!

Marius Parteni

Piețele din toată țara vor fi luate la control! Autoritățile vor să se asigure că nu vom cumpăra fructe stropite cu chimicale

Redacția
Încarcă...