NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

O pășcăneancă considerată eroină în Thailanda! Alina Miron, avocat, a pledat la Haga într-un proces dintre Thailanda și Cambodgia!

Primul Ministru Yingluck Shinawatra oferă buchete de flori echipei de avocați ai Thailandei, inclusiv singurei femei din sala Curții Internaționale de Justiție, Alina Miron din România, eroina cazului templului Preah Vihear.

Alina Miron, o pășcăneancă de 34 de ani, este considerată o eroină în Thailanda după ce a pledat excepțional într-un proces cu Cambodgia ce se judecă la Curtea Internațională de Justiție de la Haga. Alina este avocat asistent în echipa thailandeză care susține cauza țării în disputa legată de zona Preah Vihear.

Preah Vihear este un templu budist (la origine hinduist), construit de împărații khmeri între secolele 9-11, situat în apropierea graniței cambodgiano-thailandeze și intens disputat de cele două regate de mai bine de un secol. În 1962 Curtea Internațională de Justiție de la Haga a decis că acesta revine Cambodgiei, însă thailandezii au criticat decizia, iar în 2008, după includerea ansamblului în patrimoniul UNESCO, au redeschis cazul la instanța internațională.

 

Thailanda este reprezentată de o echipă internațională de avocați, formată din Alain Pellet, Donald MacRae, James Crawford și Alina Miron, și coordonată de ambasadorul Regatului Thailandez în Olanda, Virachai Plasai. La Haga au avut loc pînă acum trei audieri publice, pe 17, 18 și 19 aprilie. Deliberările vor dura până în luna noiembrie, iar thailandezii sunt încrezători că vor avea succes.

Alina Miron și-a bazat pledoaria pe problemele tehnice și de credibilitate ale hărții din Anexa I a raportului prezentat de echipa Cambodgiei, arătând că aceasta a fost modificată și este contrazisă de geografie. Deși mai sunt luni întregi până la aflarea verdictului, imediat după întoarcerea echipei thailandeze în țară, presa, bloggerii, politicienii și chiar oamenii simpli au elogiat-o pe pășcăneanca noastră, în multe medii de informare căpătând titulatură de eroină a Thailandei.

Ce a apărut în presa din Thailanda

„Prezentarea sa viguroasă și prezența sa fotogenică pe ecranele Curții au impresionat pe mulți care urmăreau cazul. […] Am avut încredere în ea în privința prezentării acestei chestiuni importante în fața Curții și a făcut o treabă impresionantă,” a spus Virachai Prasai, ambasadorul Regatului Thailandez în Olanda.

Senatorul Somchai Sawaengkarn a scris un mesaj pe Facebook în care a elogia politețea Alinei Miron și tehnicile sale de argumentare. Acesta a spus că imaginile și hărțile folosite în comparații au crescut încrederea thailandezilor că vor cîștiga procesul. Alt senator nu s-a putut abține să o complimenteze, spunându-i personal că a fost „excelentă”.

Senatorul Kamnoon Sithisamarn a spus că Alina Miron a demolat argumentele cambodgienilor, bazate pe harta din Anexa I, făcându-le irelevante și îndreptând atenția instanței către hărțile introduse de Thailanda în cazul din 1962.

Înaintea întâlnirii echipei cu Primul Ministru Yingluck Shinawatra, Alina a spus presei thailandeze că a primit sarcina când autoritățile thailandeze au contactat-o prin profesorul Pellet, că se bucură să știe că a ajuns îndrăgită de mulți thailandezi și că este mândră că ajută Thailanda.

{youtube}M8JFek7gojg{/youtube}

Interviu Alina Miron de la minutul 8:07

„Rețelele de socializare thailandeze au făcut „febra Alinei Miron”. Bloggerii, dar și parlamentarii thailandezi ce urmăresc procesul de la Haga, au lăudat-o pe Miron pentru raționamentele logice, despre care cred că vor convinge lumea că Regatul Cambodgiei nu are dreptul la zona disputată de 4,6 km din jurul templului, ” scrie un cotidian național din Thailanda.

„Primul Ministru Yingluck Shinawatra a oferit buchete de flori echipei de avocați ai Thailandei, inclusiv singurei femei din sala Curții Internaționale de Justiție, Alina Miron din România, eroina cazului templului Preah Vihear,” scrie și bangkokpost.com.

Primire de eroi pentru echipa de avocați la întoarcerea de la Haga. Unii dintre cei de la aeroport pentru primirea echipei țineau pancarde elogioase la adresa echipei, în special pentru Virachai [Prasai] și Alina Miron, avocatul român angajat de guvernul thailandez. Alina Miron: ești eroina noastră. Te iubim! scria pe una dintre pancarde, deși Alina n-a fost în avionul respectiv! ” titrează și nationmultimedia.com.

Un blogger numit „Sai Trong Paksanam” a spus că Miron a indicat problemele tehnice și de credibilitate ale hărții cambodgiene, arătând că a fost modificată și contrazisă de geografie. Miron a spus că echipa thailandeză a descoperit șase versiuni diferite ale hărții respective. Bloggerul a primit 5000 de like-uri și 2310 de share-uri în primele 22 de ore de la postare.

Sermsuk Kasitipradit, reporter thailandez pentru PBS, a postat fotografii cu Alina Miron pe pagina sa de Facebook și a primit 700 de like-uri.

Pe Twitter, @SuportNTV a scris că Miron a făcut observații curajoase, spunând „harta Cambodgiei nu este corectă, dar nu cred că țara respectivă a modificat harta”. În 18 ore, mesajul a fost re-transmis de 232 de ori.

Cine este Alina Miron

Alina Miron este din Pașcani, a studiat limbile moderne pentru doi ani de zile la Universitatea A.I. Cuza, apoi a absolvit Facultatea de Drept a Univesității de Științe Sociale din Toulouse și masterul în drept internațional și relații economice, iar în prezent este doctorand în drept public internațional la Universitatea Paris-Ouest Nanterre-La Défense, unde este coordonată de profesorul Alain Pellet. Tânăra avocată vorbește fluent franceza, engleza și italiana.

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

loading...
Advertisements

Related posts

Analizele medicale pentru prescolari nu mai sunt gratuite

Redacția

ERASMUS+. Modalități europene de formare a elevilor de la profilul servicii prin stagii de practică

Redacția

Proiect de informare pentru elevii de la Colegiul “Unirea”

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site