NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
IașiSănătate

DSP Iaşi – o uriaşă familie de bugetari. Relaţiile de rudenie şi averile birocraţilor care monitorizează şi amendează sistemul sanitar ieşean

Angajaţii Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi şi-au depus la timp declaraţiile de avere şi interese şi le-au publicat, transparent, pe pagina de internet a instituţiei. Studierea acestor documente oferă o imagine a unei “felii” din sectorul bugetar, dintr-un domeniu greu încercat în ultimii doi ani, de la izbucnirea pandemiei de Covid 19. Permite, de asemenea, şi creionarea unui profil: acela al bugetarului birocrat din sănătate, aflat în al doilea an al pandemiei în postura de angajat al instituţiei care are grijă de sănătatea sistemului medical din Iaşi.

Din cele peste 80 de persoane care au publicate declaraţii de avere şi interese pe pagina DSP Iaşi începând cu 2015, 56 de persoane au depus aceste documente în anul 2022. Pentru zece dintre aceştia, a fost prima declaraţie de avere depusă din postura de angajat al DSP Iaşi, semn că, în al doilea an al pandemiei, DSP Iaşi a facut angajările pe care în anii precedenţi nu a putut să le facă. A fost cel mai mare val de “nou sosiţi” în instituţia de sănătate publică din 2015, de când apar publicate primele declaraţii de venit.

O primă şi rapidă parcurgere a listei cu numele personalului activ la DSP Iaşi în 2021 nu se poate face fără o uşoară ridicare din sprâncene: instituţia fie s-a transformat într-o largă familie, fie angajaţii se simt mai bine când au alături cât mai mulţi oameni cu care împart acelaşi nume de familie.

O familie uriaşă, cu soţi , copii şi nepoţi

Din cele 82 de persoane care şi-au publicat declaraţiile de venit din 2015 şi până în prezent, atrage atenţia faptul că în 22 de cazuri numele de familie ale angajaţilor apar în perechi sau în grupuri de câte trei. Iar patru din cei zece noi angajaţi au acelaşi nume de familie cu angajaţi mai vechi ai DSP – Benchea Maria, Bostoacă Cătălin, Cristea Florin, Maftei Bogdan. Declaraţiile de avere lasă să se vadă cu certitudine relaţiile de rudenie soţ-soţie, pentru că în rubricile formularului trebuie completate şi veniturile titularului, dar şi pe cele ale partenerului de viaţă. În celelalte cazuri, poate fi vorba despre relaţii părinţi-copii, fraţi sau surori sau de alte tiputi de rudenie, care nu trebuie raportate în declaraţiile de avere. Sau poate fi vorba de pură coincidenţă, de nume atât de frecvente, încât e aproape imposibil să nu existe mai multe persoane cu acelaşi nume într-o echipă de peste 50 de angajaţi. Cum ar fi numele Benchea, de exemplu.

Advertisements
  

Cupluri certe sunt familiile formate din directorul adjunct executiv Petronela Bostoacă şi referentul superior Cătălin Bostoacă (ea are primele declaraţii de avere publicate în 2015, el în 2022), Emil şi Oltea Zupcu, tot inspectori superiori, ambii cu primele declaraţii depuse în 2015 şi cuplul de inspectori superiori Liviu şi Irina Stafie (el din 2016, ea din 2020). Numele Stafie este purtat şi de o a treia persoană angajată la DSP – consilierul de achiziţii publice Lucia Stafie (prima declaraţie depusă în 2016).

Cătălina Benchea (Indrei) îşi publica declaraţiile din anii trecuţi cu numele soţului, Lucian Laurenţiu Indrei, însă cei doi şefi de servicii par să împartă tot mai puţine în ultima declaraţie de avere, inclusiv numele. În schimb, numele Benchea este unul destul de comun la DSP, unde în acest moment sunt angajate trei persoane cu acest nume. În afară de Cătălina Benchea, mai sunt active Andreea Mihaela Benchea (Chelariu) (cu o primă declaratie de venit depusă în 2016) şi Maria Benchea (prima declaraţie în 2022).

Advertisements

Seria coincidenţelor de nume continuă cu Andrei Ana (consilier principal) şi Andrei Elena (referent superior), angajate la DSP Iaşi la un an distanţă una de alta, cu primele declaraţii depuse în 2016, respectiv 2015, ambele active şi în prezent.

continuare pe ziaruldeiasi.ro

Advertisements
Advertisements

Related posts

Firma care se ocupă cu demolarea clădirii Compan din Păcurari, amendată din cauza prafului

Redacția

HARTĂ | Topul vaccinării în România. Clasamentul, condus de o comună din județul Timiș

Redacția

Sumele primite de la CJ IAȘI la ultima rectificare de municipiul Pașcani, orașul Târgu Frumos și localitățile aferente

Marius Parteni
Încarcă...