Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis astăzi să acorde un nou termen de judecată în dosarul „AgroComplex”, iar Consiliul Local, cel care a emis hotărârea prin care UATM Pașcani s-a constituit ca parte civilă, să precizeze întinderea prejudiciului.
Consiliul Local are termen până pe 11 februarie 2016 să trimită răspunsul către Curtea Supremă, astfel că cel mai probabil acest aspect va fi discutat ori în ședința ordinară de la finalul acestei săptămâni, ori într-o ședință extraordinară.
În acest dosar procurorii DNA au constatat un prejudiciu de 2.045.000 lei, sumă pe care AgroComplex Lunca Pașcani S.A. o datora în momentul intervenției prescripției către bugetul local, în urma unui contract de închiriere a unei suprafețe de 60 ha teren din cuva barajului de pe Siret.
De altfel, majoritatea avocaților prezenți în sală, să reprezinte inculpații din dosar, au solicitat judecătorilor să constate că faptele nu există deoarece contractul de închiriere ar fi nul. Ei au motivat cererea susținând că municipalitatea nu avea niciun drept să închirieze acel teren deoarece nu era nici proprietar și nici posesor al acestuia.
Această apărare este folosită și de avocații AgroComplex Lunca Pașcani SA la Judecătoria Pașcani acolo unde în dosarul 3346/866/2015 au cerut ca instanța să constate nulitatea contractului. Procesul are termen pe data de 28 ianuarie, atunci când judecătorul a dispus discutarea probelor. În tot acest sens, Primăria a omis să ceară suspendarea procesului până la judecarea cauzei penale aflată pe rolul Curții Supreme, care după cum se observă are același obiect.
Cei 32 de inculpați din dosarul instrumentat de procurorii DNA sunt așteptați pe 16 februarie la un nou termen de judecată, atunci când cel mai probabil vor trebui să răspundă dacă sunt de acord cu acuzele formulate de procurori și dacă solicită judecarea în procedură simplificată.
Reamintim faptul că în acest dosar consilierii locali sunt judecați pentru că au aprobat scutirea de la plată a debitelor înregistrate de societatea AgroComplex în valoare de aproximativ 10 miliarde lei vechi. Consilierii din legislativul 2004-2008, alături de Neculai Rățoi, primarul Dumitru Pantazi, secretarul Mircea Zuzan, funcționarii publici și angajații de la AgroComplex sunt judecați pentru fapte de corupție. Hotărârea adoptată atunci a fost atacată cu plângere prealabilă de prefectul județului, dar consilierii nu au fost informați. Ulterior hotărârea a fost desființată prin decizia instanței de judecată, dar nici acest lucru nu a fost luat în considerare de cei care sunt judecați pentru aceste fapte.
Grigore Crăciunescu a fost cel care a făcut în 2012 denunțul la DNA Iași. Prejudiciul stabilit în acest caz de procurori se ridică la peste 2.000.000 lei.
Citește și: {loadposition articlescategoryload}