RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Decizie in premiera a unei instante: soferii nu pot fi amendati daca nu au la ei polita RCA. Legea s-ar putea schimba

Soferii nu sunt obligati sa aiba la ei asigurarea obligatorie RCA si nici s-o prezinte politistilor. Cel putin, asa au hotarat instantele din Salaj, intr-un dosar inregistrat anul trecut.

 

Un sofer din Salaj a cerut in instanta anularea amenzii pe care a primit-o pentru ca nu avea la el asigurarea de raspundere civila. A castigat la judecatorie, iar Tribunalul a respins apelul facut de politie. Prima instanta a analizat legislatia rutiera si a constatat ca legea nu prevede in mod expres obligatia conducatorilor auto de a avea asupra lor polita de asigurare auto si de a o prezenta la cererea politistului rutier.

  

“Este prima hotarare de acest gen care spune in mod expres ca nu trebuie sa prezinti polita RCA domnului politist”, spune avocatul Marius Coltuc.

Politia sustine insa ca legislatia spune ca soferii trebuie, “la cererea politistului rutier, sa inmaneze acestuia documentul de identitate sau, dupa caz, permisul de conducere precum si alte documente prevazute de lege.” Insa motivarea instantei arata clar ca polita de asigurare auto nu poate fi inclusa in categoria „altor documente prevazute de lege”, asa ca judecatorul a anulat amenda.

Asiguratorii le transmit insa soferilor ca este important este sa aiba asigurare, nu neaparat sa o poarte mereu cu ei. Adrian Marin presedinte Uniunea Societatilor de Asigurari: “Noi incurajam sa fie la ei, dar este evident ca decizia instantei este legala si conform legislatie nu este obligatorie din punctul nostru de vedere, dar este recomandabil sa o ai.”

Iar identificarea celor care nu sunt asigurati se poate face usor. Adrian Marin: “Evident ca Politia are toate mijloacele necesare sa verifice la fata locului daca intradevar masina este sau nu asigurata.”

Decizia instantelor din Salaj nu se aplica altor soferi, in concluzie, cei amendati pentru aceasi contraventie trebuie sa mearga tot in instanta, daca vor sa anuleze o amenda. “Judecatorii nu pot crea precedent, prin urmare fiecare trebuie in primul rand sa conteste, trebuie sa se apere cu aceleasi argumente”, spune avocatul Marius Coltuc.

Dupa motivarea instantei din Salaj, nu este insa exclus ca legea sa fie modificata.

Sursa: stirileprotv.ro

Related posts

Stradă inundată din cauza unei avarii la reţeaua de canalizare

Ema Roman

Ce sunt obligate să facă stațiile ITP din 20 mai

Redacția

Prețul gunoiului a crescut conform contractului de delegare aprobat de Consiliul Local

Redacția
Încarcă...