NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

De la începerea epidemiei de rujeolă, în judeţul Iaşi au fost înregistrate 4 decese și 436 de îmbolnăviri

Tot mai multe cazuri de rujeolă îngroaşă statisticile săptămânal la Iaşi, numărul acestora oscilând dar clasând întotdeauna judeţul în ţară pe primele locuri la raportări, conform Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

 

  

De la înce­perea epidemiei de rujeolă, în judeţul Iaşi au fost înregistrate nu mai puţin de 436 de îmbolnăviri, fiind şi 4 decese. Reprezentanţii Direcţiei pentru Să­nătate Publică (DSP) Iaşi spun că dintre aceste noi cazuri, aproximativ 76 de copii nu era vaccinaţi antirujeolic deoarece la data îmbolnăvirii nu aveau vârsta recomandată pentru vaccinarea cu ROR (n. red. – vaccin combinat care protejează împotriva rujeolei, oreionului şi a rubeolei), iar alţi 270 nu erau vaccinaţi fie din cauza refuzului părinţilor, fie pentru că nu s-au prezentat la cabinetele medicilor de familiei.

Potrivit medicilor, copiii trebuie să fie vaccinaţi cu o doză de ROR la împlinirea vârstei de un an şi cu două la împlinirea vârstei de cinci ani.

Rate mici de vaccinare

Deşi Organizaţia Mondială a Sănătăţii susţine că rata minimă recomandată de vaccinare trebuie să fie de 95%, dr. Mihnea Hurmuzache, director medical al Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ din Iaşi, explica recent, într-un articol al „Ziarului de Iaşi“, că o rată destul de bună este şi cea cuprinsă între 80% şi 95%. Ceea ce este sub 80% reprezintă golurile ale căror efecte directe sunt epidemiile.

Ultima estimare a aco­peririi vaccinale realizată de DSP Iaşi a fost făcută în luna februarie 2018, pentru cohortele de copii născuţi în luna iulie 2016, cât şi pentru cei născuţi în anul 2012. Astfel, s-a ajuns la concluzia că în luna iulie a anului 2016 acoperirea vaccinală în mediul urban a fost de 89,59 %, pe un contingent de 346 de copii, această rată fiind considerabil mai mică pentru nou-născuţii anului 2012, când rata vaccinării a fost de doar 76,41 % dintr-un lot de 3.634 de copii. În ceea ce priveşte anul 2017, în urma unei campanii suplimentare de vaccinare organizate de DSP anul trecut, procentul de copii vaccinaţi din totalul copiilor eligibili aflaţi în teritoriu şi care au avut acordul aparţinătorilor a fost de 83%. Reprezentanţii DSP spun că, cel puţin în mediul urban, se observă mici fluctuaţii, de 2-3 procente, între si­tuaţia din 2018 faţă de ceea din 2017, în fiecare lună fiind vaccinaţi cu ROR, în medie, 1.600 de copii, dar că o estimare concretă a situaţiei va fi făcută în septembrie sau octombrie anul în curs.

ROR, cel mai refuzat vaccin

Cu toate că, cel puţin deocamdată, rata vaccinării nu este extrem de scăzută, vaccinul împotriva rujeolei, oreionului şi a rubeolei este cel mai refuzat vaccin în judeţ. DSP spune că sunt aproximativ 400 de situaţii în care copiii nu au fost vaccinaţi, cu precădere cei cu vârste cuprinse între 5 şi 9 ani, care fie n-au făcut nicio doză, fie au făcut una singură, la un an.

Există însă şi doctori care spun că au deja propriile metode şi argument de a-şi convinge pacienţii să-şi vaccineze copiii. De exemplu, dr. Maria Daniil, medic de familie şi pediatru, spune că cei mai mulţi diintre pacienţii săi şi-au făcut vaccinurile.

articolul integral pe www.ziaruldeiasi.ro

Advertisements

Related posts

Salata care te protejează de hipertensiune şi colesterol mărit

Redacția

Nu vă îmbolnăviți mâine! Va fi grevă în spitale

Redacția

Patriarhia Română anunță că se implică în informarea credincioșilor despre vaccinare: „În acest sens, nu în altul”

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site