Academia și mediul academic trebuie să se reîntoarcă în spațiul public. Spațiul public a fost adesea abandonat de oamenii de știință, astfel încât începe să fie dominat de pseudo-știință, începe să fie dominat de non-știință, e de părere rectorul Universității Babeș-Bolyai , psihologul Daniel David. El a vorbit la conferința „Mintea umană și tehnologia în contextul noii revoluții industriale”, care a avut loc la Iași.
„De multe ori mă și întreb dacă câștigurile pe care le-am avut în perioada iluministă nu le pierdem și ne reîntoarcem la o perioadă așa pre-științifică, uitându-te la ce forță au toate aceste abordări pseudo-științifice”, spune psihologul.
El a vorbit despre revoluțiile industriale prin care prin care civilizația noastră a trecut și care ne-au schimbat consistent. Fiecare nouă etapă a fost privită cu neîncredere și cu teamă.
„Prima revoluție industrială a făcut trecerea de la perioada în care forța care dinamiza economia, era agricultura, forța brută, la ceea ce s-a numit mecanizare . A început cu apariția motorului cu abur. Elementul principal era legat de cărbuni. Ce era foarte important în prima revoluție industrială este faptul că atunci când au început să apară toate aceste lucruri, oamenii au problematizat lucruri pe care le problematizăm și noi astăzi.