RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

De astazi, politistii iti pot RIDICA MASINA in trafic

Ai pus gaj pe masina si ai pierdut-o sau pur si simplu nu ti-ai mai achitat ratele la leasing de mult si ai fost executat silit? De azi, poti avea probleme daca pleci cu ea la drum. Politistii au de acum dreptul sa opreasca toate autoturismele aflate in aceasta situatie si sa le puna sub sechestru.


Unde-i lege nu-i tocmeala, iar atunci cand un politist o aplica chiar ca nu ai ce face. Asa s-au gandit si bancile, dar si firmele de leasing, care, disperate sa-si recupereze prejudiciul, au reusit sa obtina introducerea in noul Cod Civil a unui lucru foarte important: ca politistii de la Rutiera sa urmareasca si sa opreasca toate autoturismele pentru care magistratii au dispus o hotarare judecatoreasca definitiva de executare silita. Cum legea a intrat in vigoare de azi, tot de azi poti fi oprit in trafic, daca te afli in aceasta situatie, scrie click.ro.

Pana la intrarea in vigoare a noului Cod, creditorii apelau la detectivi particulari pentru gasirea masinilor. “Masinile erau astfel recuperate cu mare intarziere si nu puteau fi scoase rapid la revanzare.

  

Acum, noul Cod accelereaza procesul, ceea ce poate conduce la cresterea ofertei de masini executate”, a spus avocata Roxana Vlasceanu, consultant de specialitate al Executari.com. Agentiile fiscale si firmele de leasing au in portofoliu sute de masini executate silit, insa, dupa legislatia valabila de azi, exista sansa ca numarul acestora sa fie de ordinul miilor. Masinile executate silit se vand la preturi situate sub 3.000 de euro.

Lucian Dinita, seful Politiei Rutiere a explicat care sunt noile indatoriri ale politistilor, incepand de azi. “Exista o baza de date cu masinile executate silit si pentru care exista o decizie judecatoreasca definitiva in acest sens. In momentul in care dam de una in trafic, o oprim si retinem cartea masinii si certificatul de inmatriculare. Soferul primeste o dovada de circulatie pentru 15 zile si poate pleca. Noi nu ii luam masina din strada. Totodata, completam un proces verbal de sechestru si anuntam executorul judecatoresc. Asta este tot. Daca in 15 zile nu se rezolva problema, iar soferul este prins ca circula cu ea, ii retinem placutele. Atunci, nu mai are voie sa plece la volanul ei”.

Noul Cod de procedura civila aduce schimbari majore referitoare la derularea procesului in fata instantei de judecata. Una dintre acestea este medierea. Astfel, sedinta de informare va fi obligatorie in mai toate cauzele civile. In urma acesteia, se va emite un certificat care atesta ca partile au participat la aceasta sedinta. Inainte sa ajungi in fata instantei, trebuie sa participi la o sedinta de mediere

Alta modificare este eliminarea procedurii investirii cu formula executorie, incheierea de incuviintare a executarii silite urmand sa contina in partea finala formula executorie. Aceasta modificare reduce in mod considerabil timpul de asteptare al unei persoane interesata sa puna in executare hotararea.

Se schimba si procedura prealabila obligatorie pana la primul termen de judecata. Noul cod obliga paratul sa depuna intampinarea in termen de 25 de zile de la comunicarea cererii de chemare in judecata.

Daca partile au avocati sau consilieri juridici, actele se pot comunica direct intre acestia. In 10 zile de la primirea intampinarii, reclamantul este obligat sa formuleze raspunsul la intampinare. In termen de 3 zile de la depunerea raspunsului la intampinare, prin rezolutie, va fi fixat primul termen in cauza, care trebuie sa fie incadrat intr-un interval de maximum 60 de zile.

sursa click.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

(Video) O fată, bătută de o altă tânără, într-un parc din Piatra Neamț: ”Las-o să îi dea!”

Redacția

Accident rutier cu victime la Todirești

Redacția

Diana Șoșoacă, George Simion, Claudiu Târziu și alte 5 persoane, amenzi de câte 15.000 de lei fiecare, după protestul de luni

Redacția
Încarcă...