NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Cum face războiul din Ucraina să se prăbușească proiectul regional al lui Putin

Chiar înainte de a invada Ucraina la sfârșitul lunii februarie, Putin părea să fi atins apogeul influenței sale asupra fostei Uniuni Sovietice (URSS), scrie Al Jazeera.

Vladimir PutinFoto: Gavriil Grigorov / AFP / Profimedia Images

În ianuarie, o revoltă populară în Kazahstan îl forțase pe președintele său Kassym-Jomart Tokayev să “invite” sute de militari din Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) condusă de Rusia pentru a “înăbuși amenințarea teroristă”.

  

Între timp, preluarea Afganistanului de către talibani în august 2021 a ajutat Rusia să își sporească influența în restul fostei Asii Centrale sovietice.

Advertisements

Anul precedent, Rusia a intermediat un acord de pace între Armenia și Azerbaidjan, membre ale CTSO, și a desfășurat mii de pacificatori în regiune după ce conflictul privind Nagorno-Karabah a degenerat într-un război de câteva săptămâni, în urma căruia forțele azere au câștigat mari porțiuni de teritoriu.

Advertisements

Având în vedere că alte baze rusești sunt deja prezente în Armenia și în două regiuni separatiste georgiene, această evoluție a însemnat că Rusia a obținut un punct de sprijin militar în toate cele trei națiuni din regiunea Caucazului de Sud, care se învecinează cu Iranul și Turcia.

 » Citește continuarea pe pagina autorului

Advertisements
Advertisements

Related posts

Regizorul columbian Jaime Osorio Márquez a ales să moară la 46 de ani prin sinucidere asistată

Redacția

PSD, după demisia consilierului de stat implicat în scandalul privind campania internă a PNL: Este o recunoaştere oficială a culpei

Redacția

Grecia: Incendiu în insula Lesbos, sute de turiști și localnici au fost evacuați

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site