Într-un mesaj postat pe Facebook, soțul directorului Bibliotecii municipale Pașcani, consideră exagerată criticarea faptului că o clădire neautorizată ISU a fost gazda unui concurs de proză. Cătălin Cojocaru își susține afirmațiile printr-un truism: cultura nu este un pericol.
Da, dar prostia este un real pericol. La Colectiv, concertul trupei Goodbye to Gravity a fost tot un act de cultură, mai ales pentru fanii metalcore, însă prostia, indolența, neglijența și corupția au fost cele ce au cauzat această tragedie. De la artificier până la primar toți au avut o vină, mai mare sau mai mică.
DNA-ul și Parchetul General i-au reținut și au cerut arestarea primilor vinovați identificați: patronii Colectivului, pe cei ai firmei ce a furnizat artificiile, pe unul dintre artificieri și pe primarul Piedone. Cercetările continuă și urmează cei de la ISU și DSVSA București. Azi au mai murit încă șase răniți.
În tot acest context, la Pașcani tocmai s-a aflat că, clădirea Primăriei nu este autorizată ISU. Acest fapt nu îi împiedică pe cei din conducerea municipiului să verifice dacă cluburile din oraș sunt autorizate ISU. Ironic, cine pe cine verifică de fapt?!
Și ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, iar oameni nu ar fi murit pentru că legea nu a fost respectată, primarul Dumitru Pantazi cedează la insistențele directorului Bibliotecii municipale Pașcani, Mihaela Cojocaru și permite organizarea în sediul Primăriei, neautorizate ISU, a unui concurs de proza la care participă peste o sută de copii de gimnaziu.
Răspunsul ISU Iași a fost că activitățile în Primărie se desfășoară pe răspunderea primarului Dumitru Pantazi deoarece clădirea nu este autorizată, iar instituția a fost deja amendată anul acesta pentru acest fapt.
Cine răspunde însă de siguranța acelor copii, de vreme ce ISU spune că acea clădire nu este sigură în eventualitatea unui incendiu? Au fost informați părinții copiilor asupra acestui risc? Nu aveau dreptul să știe că această clădire nu îndeplinește condițiile legale să funcționeze? Nu trebuia cerut acordul lor? Vorbim totuși despre niște copii minori! Eu ca părinte aș vrea să cunosc orice risc la care este supus copilul meu atunci când îl las în grija unor cadre didactice. 0,001% dacă există un risc, trebuie să fiu informat. Așa este normal, așa este legal!
Cătălin Cojocaru a spus că această clădire este sigură, are extinctoare și de vreme ce își desfășoară activitatea Primăria și Consiliul Local în ea nu există niciun pericol. Păi de ce nu autorizează el, dacă știe mai bine decât inspectorii ISU cum stă treaba?
E drept că în clădirea Primăriei se desfășoară activități încă din 2007 și din fericire nu s-a întâmplat nimic, dar și-n Colectiv au fost zeci de concerte până la tragedie. Însă, dacă funcționezi de aproape 9 ani fără autorizație ISU, atunci nu-ți faci fântână arteziană de 1 milion de lei, ci îți rezolvi problemele pentru a putea funcționa în siguranță și în conformitate cu legile în vigoare.
Situația Primăriei municipiului Pașcani nu este unică. De exemplu, Arena Național care a găzduit atâtea evenimente sportive și concerte a unor trupe celebre, funcționează fără autorizație de la ISU. Cauza: materialul din care este confecționat acoperișul rabatabil este standardizat normelor germane, nu a celor românești. O chestiune minoră, ar spune Cătălin Cojocaru, iar siguranța spectatorilor nu ar fi pusă în pericol. Primăria Generală a Capitalei a avut altă opinie și astăzi a închis Arena Națională până la obținerea autorizației ISU, meciul Steaua-FC Botoșani urmând a se desfășura la Cluj.
Românii au ieșit în stradă tocmai pentru a se răzvrăti împotriva românescului: „Lasă mă că merge și-așa”. Tocmai neaplicarea legilor și nivelul generalizat de corupție din societate i-au scos în stradă pe români. Să ignori, mai ales într-un astfel de context, legea doar pentru că nu vrei să schimbi programul unui concurs, înseamnă inconștiență și lipsă de discernământ.
Întreb pe primar, pe directorul Bibliotecii municipale Pașcani, pe cadrele didactice implicate în organizarea concursului, cu ce lecție au plecat elevii dumneavoastră acasă după acest eveniment: că nu este nicio problemă să intri în clădiri neautorizate ISU? Că este normal ca acestea să funcționeze? Că dacă ajungi primar, atunci poți să nu respecți legea?
Ne chinuim să schimbăm mentalități, însă ne educăm copiii, încă de mici, în aceeași mentalitate coruptă împotriva căreia pozăm, cu toții, că luptăm!
P.S.: Remarc atitudinea viceprimarului Vasile Axinte care a refuzat să autorizeze desfășurarea acestui concurs în Primărie, deoarece aceasta nu este autorizată ISU. Un mic semn că lumea poate să se schimbe!
Citește și: {loadposition articlescategoryload}