NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Criză de teste rapide pentru depistarea COVID-19 în majoritatea farmaciilor

Testele rapide pentru depistarea COVID-19 sunt greu de găsit în farmaciile din România în plin val 4 al pandemiei. Practic, din 10 farmacii luate la pas, doar în două se mai găseau teste. În plus, puţinele farmacii care încă mai au teste nu fac parte, de regulă, din marile lanţuri farmaceutice, care au epuizat stocul de aproape o săptămână şi nu ştiu când vor mai veni alte teste. 

Teste rapide se pot face în continuare în clinici – toate clinicile la care am sunat au teste, iar programarea se poate face rapid, în cele mai multe cazuri chiar în aceeaşi zi. Românii au golit, cel mai probabil, farmaciile de teste dintr-un motiv simplu: în farmacii, preţul unui test rapid porneşte de la 20-30 de lei, în timp ce într-o clinică (unde testul este şi prelucrat de personal medical) preţul începe de la 60-70 de lei şi se poate apropia de 200 de lei. “Nu mai avem”, este răspunsul standard primit în aproape fiecare farmacie la întrebarea “Aveţi teste rapide pentru COVID-19?”

Peste tot, testele s-au terminat de câteva zile. “Nu mai avem de o săptămână”, spun majoritatea farmacistelor. La întrebarea când ar putea ajunge din nou teste rapide în farmacii, angajaţii ridică din umeri. Nu le-a spus nimeni.

Testele s-au epuizat în special în farmaciile din marile lanţuri şi încă se găsesc, rar, în farmacii cu nume mai puţin cunoscut. De remarcat că testele rapide cumpărate din farmacie, pe care fiecare şi le prelucrează acasă pe cont propriu, conform instrucţiunilor din pachet, nu sunt valabile pentru eliberarea certificatului verde COVID-19 şi pentru exceptarea de la unele restricţii. Pentru eliberarea certificatului COVID-19 sunt valabile doar testele (rapide sau PCR) prelucrate de personal medical într-o clinică medicală.

  

Practic, cei care au cumpărat teste din farmacii le-au luat strict pentru că aveau probabil simptome sau intraseră în contact cu o persoană infectată, fie ca să le aibă în casă, pentru orice eventualitate.

Citiţi materialul integral pe hotnews.ro

Advertisements

Related posts

Bărbatul care a făcut stop cardio-respirator în fața unui cabinet medical a decedat la spital

Ema Roman

Cele mai bune ceaiuri pentru stomac. Ce să bei dacă suferi de gastrită

Redacția

Mărturiile unui ieșean cu COVID-19 după ce a ieșit de la Terapie Intensivă: „Îmi era frică să adorm, voiam să rămân conștient, să mă asigur că nu voi muri în somn”!

Redacția
Încarcă...