RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Cristian Presură explică de ce toate virusurile SARS-CoV-2 din lume ar încăpea într-o doză de suc

Toate particulele SARS-CoV-2 existente în lume încap cu ușurință într-o singură doză de suc, pentru că echivalează cu o cantitate de 160 de ml. Este rezultatul unui calcul făcut de un profesor de biomatematică din Marea Britanie. Matematicianul a pornit de la ipoteza că în orice moment în lume există în jur de 2 quintilioane, echivalentul a 2 miliarde de miliarde de particule virale de SARS-CoV-2.

Este uimitor să constatăm că tot necazul, disfuncționalitățile, dificultățile și pierderile de vieți omenești de pe această planetă vin dintr-o cantitate atât de mică.

De la începutul pandemiei, peste 109 milioane de oameni s-au infectat și 2,4 milioane au murit din cauza COVID-19.

Fizicianul Cristian Presură a arătat la Digi24 cum se explică acest aparent paradox. El spune că aceste virusuri sunt foarte mici, dar putem să calculăm cam câte virusuri sunt în circulație, pentru că în fiecare zi știm că aproximativ 3 milioane de oameni sunt infectați și atunci când un om este infectat la maximum, știm că el poartă câteva sute de miliarde de astfel de virusuri în trupul lui. Putem să calculăm acest număr de virusuri și obținem într-adevăr miliarde de miliarde de virusuri, un număr care este mai mare decât toate particulele de nisip de pe toate plajele mărilor. 

  

Cu toate acestea, dacă luăm virusurile și le punem pe toate împreună, ele încap într-o doză de suc. De ce încap? Pentru că sunt foarte, foarte, foarte mici.

„Am aici o monedă. Ca să vă exemplific cât de mici sunt virusurile, trebuie să mă întorc la cât de mic este un atom”, spune Cristian Presură (vezi video).

El propune un exercițiu de imaginație: corpul nostru ar fi mare cât planeta Pământ. Cât de mare este un atom din corpul nostru, în acest caz? Atunci, atomul respectiv ar avea mărimea unei monede.

Un virus conține aproximativ câteva sute de atomi, deci atunci virusul ar fi mare cam cât o sferă cu diametrul de un metru. Și aici vine efectiv surpriza: că un număr redus, la început, de aceste virusuri pot să distrugă în final corpul.

„De fapt, aici este lecția pe care o învățăm. Pentru că dacă corpul este mare cât o planetă, iar virusul este ca o minge mai mare, un număr restrâns de virusuri – și nu se știe precis în cazul SARS-CoV-2, dar în cazul, de exemplu, al norovirusului, știm că aproximativ 18 virusuri sunt suficiente să aducă infecția – deci, un număr de câteva zeci de bile așa de mari distrug întreaga planetă, practic. Deci, distrug întregul corp. Prin urmare, răspunsul este în felul următor: pe de o parte, virusurile sunt foarte mici, iar pe de altă parte, acest virus este foarte, foarte eficient”, și-a încheiat explicația fizicianul Cristian Presură. Urmăriți-i demonstrația în materialul VIDEO.

digi24

Related posts

O mie de medicamente ieftine au dispărut din farmacii

Redacția

Mai mulţi simpatizanţi ai USR cer demisia liderului partidului Dan Barna

Redacția

3.242 de persoane s-au vaccinat în ultimele săptămâni la centrul din Pașcani. Mii de locuri libere pentru imunizare

Oana Cordoneanu
Încarcă...