RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Creșteri artificiale de preț la lemnele de foc afectează peste 3 milioane de gospodării. Cu cât vrea să înghețe prețurile Guvernul

În România, peste 3 milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc sau cu produse derivate din lemn, iar în contextul crizei energetice și a unor creșteri artificiale de prețuri, Guvernul vrea să plafoneze prețurile lemnelor pentru această iarnă.

Creșteri artificiale de preț la lemne: Se revinde și cu peste 700 de lei/mc

Guvernul pregătește un proiect de Ordonanță de urgență pentru plafonarea prețurilor la lemnele de foc, după ce a constatat o serie de creșteri artificiale de preț, dar și pentru a proteja populația în contextul crizei energetice.

  • „În România, peste 3 milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc sau cu produse derivate din lemn, în contextul în care în mediul rural, numărul de gospodării în care se utilizează lemnul de foc drept mijloc de încălzire este de peste 2,5 milioane de gospodării şi constituie 85,00% din gospodăriile înregistrate în mediul rural, gospodării din mediul rural cu venituri sub media națională. (..)
  • De asemenea, ținând cont de decalajul înregistrat între veniturile populației față de media înregistrată în UE și având în vedere că acestea se situează sub media înregistrată în UE, nivelul de trai ajustat după prețurile practicate local, este de 72%, față de media UE.
  • Totodată, trebuie avut în vedere că pentru administratorii/ deținătorii de fond forestier, producătorii de lemn de foc/masă lemnoasă cu destinația lemn de foc, produsul este unul secundar, iar costurile de producție constau în fracția aferentă de costuri legate de serviciile silvice din anul de producție și de costurile de recoltare.
  • Acestea nu sunt semnificative și permit acestora să comercializeze lemnul de foc/masă lemnoasă cu destinația lemn de foc cu prețuri cuprinse între 60 lei/mc și 543 lei/mc. Însă în prezent, în rețelele de bricolaj/ revânzători au fost înregistrate prețuri care depășesc 700 lei/mc”, se arată în nota de fundamentare la proiectul de OUG.

VEZI AICI PROIECTUL DE OUG ȘI NOTA DE FUNDAMENTARE

continuare pe Hotnews.ro

  

Related posts

O zi fără audiențe la Primăria Pașcani

Teona Gherasim

Proiect de trei milioane lei pentru extinderea sistemului de canalizare în comuna Hărmănești

Redacția

Comitetul pentru Situații de Urgență a prelungit starea de alertă cu 30 de zile. Restricțiile în vigoare de miercuri

Redacția
Încarcă...