NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Eveniment

Cum schimbă Biserica regulile pentru spovedanie, după cazul preotului Visarion Alexa, cercetat pentru agresiune sexuală

Sinodul Bisericii Ortodoxe a aprobat mai multe reguli referitoare la spovedanie, între care “evitarea oricărui gest sau cuvânt interpretabile ca familiaritate nepotrivită cu penitentul (glume inadecvate sau gesturi indecente)”. Decizia vine în contextul în care preotul Visarion Alexa este acuzat că ar fi agresat sexual o femeie în timpul spovedaniei.

Patriarhia a anunțat că în ședința de joi Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a aprobat mai multe propuneri ale Comisiei pastorale, monahale şi sociale privind Spovedania şi duhovnicia:

  • “Sfânta Spovedanie se săvârşeşte în biserică, în faţa unei icoane a Mântuitorului Hristos, pentru ca persoana care se mărturiseşte să aibă conştiinţa cât mai vie a prezenţei lui Dumnezeu alături de ea şi de duhovnic în timpul mărturisirii;
  • Preotul duhovnic are în primul rând datoria să asculte şi apoi să întrebe cu delicateţe, doar pentru a-l ajuta pe penitent să fie cât mai sincer în mărturisirea sa;
  • Taina Spovedaniei nu poate fi condiţionată de vreun interes material sau de altă natură;
  • Orice duhovnic trebuie să aibă şi el un părinte duhovnic la care să se spovedească în mod constant;
  • Preotul duhovnic trebuie să fie un cleric cu viaţă duhovnicească matură, care s-a eliberat de robia patimilor trupeşti şi cultivă virtutea sfinţeniei;
  • Respectarea cu stricteţe a cadrului adecvat Spovedaniei, adică săvârşirea ei în lăcaşul de cult, sau, în mod excepţional, într-un spaţiu deschis şi vizibil, adiacent bisericii;
  • Evitarea oricărui gest sau cuvânt interpretabile ca familiaritate nepotrivită cu penitentul (glume inadecvate sau gesturi indecente)”.

Decizia vine în contextul în care preotul Visarion Alexa este acuzat de agresiune sexuală. El a fost reţinut de poliţişti, însă instanța a dispus apoi eliberarea sa şi plasarea sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile, cu mai multe interdicţii.

Anchetatorii spun că agresiunea a avut loc pe 23 aprilie, în altarul de vară al unei biserici din Bucureşti, victimă fiind o enoriaşă venită la spovedanie.

Advertisements
  

Visarion Alexa a fost parohul Bisericii “Pogorârea Sfântului Duh” din Militari, fiind unul dintre cei mai populari preoţi din Capitală, cu prezenţe la emisiuni radio şi TV.

Advertisements

Patriarhia Română a anunţat, prin purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu, că preotul Visarion Alexa a recunoscut, în faţa unei comisii a Arhiepiscopiei Bucureştilor, fapta de care este acuzat, fiind suspendat de la slujire şi retras din funcţia de paroh:

  • “Comisia de disciplină din cadrul Arhiepiscopiei Bucureştilor i-a solicitat în aceste zile preotului Visarion Alexa o declaraţie personală pe marginea faptelor de care a fost acuzat recent. Acesta a recunoscut fapta incriminată de probatoriul consemnat şi în stenogramele devenite publice, refuzând să ofere însă detalii amănunţite şi invocând faptul că avocata sa l-a sfătuit să fie reţinut în declaraţii”.

hotnews.ro

Advertisements
Advertisements

Related posts

Cercetaşii din Paşcani organizează Festivalul Luminii în Parcul Municipal

Redacția

Programul estival de transport – Trenurile Soarelui 2021

Redacția

36 de ani de la dezastrul de la Cernobîl. Documente de la Arhivele Naționale dezvăluie cum a reacționat regimul Ceaușescu (Foto)

Redacția
Încarcă...