NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Creditul cu buletinul de ieri hrăneşte azi recuperatorii „cu faţă umană“

„Creditul cu buletinul” a lăsat urme adânci în bugetul familiilor de români, iar acest lucru se vede în volumul creditelor restante. Tot mai mulţi clienţi ai băncilor se trezesc cu telefoane de la companiile de recuperare creanţe, pentru plata datoriilor.

 

„Recuperatorii”, pe care cei mai mulţi îi asociază cu racheţii puşi pe intimidare şi violenţă, încearcă de fapt să se comporte amabil.

„Peste 90 la sută dintre cazuri s-au rezolvat prin încheierea unui acord de plată, cu rate convenabile, în urma unei înţelegeri amiabile”, a precizat Isabela Iacob, directorul uneia dintre cele mai mari companii de recuperare creanţe din România, Kruk Internaţional.

Ca să ajungi la recuperatori trebuie să fi contractat un credit, de regulă fără garanţie, la care să nu fi plătit ratele mai mult de 30 de zile.

După acest termen, creditul neperformant poate fi vândut de către banca unde ai încheiat contractul.

În plus, sunt preluate şi creanţe de la companii de telefonie sau societăţi de leasing.

„Noi nu achiziţionăm creanţa unei anumite persoane, ci un lot de credite neperformante, în care sumele diferă. Cea mai mare creanţă pe care trebuie să o recuperăm aparţine unei persoane din Dolj şi are o valoare de peste 394.000 de lei”, a precizat Iacob.

În total, o armată de 260 de persoane din Târgovişte şi Bucureşti stau cu mâna pe telefoane pentru a te convinge să închei un acord de plată în funcţie de posibilităţile financiare de care dispui.

„Vă dau un exemplu. Dacă ai un salariu de 1.200 de lei, este imposibil să mai cer să plăteşti o rată de 1.000 de lei. Suma de plată va fi stabilită în funcţie de noile situaţii financiare”, explică reprezentnatul Kruk Internaţional.

Cât despre munca operatorilor, reprezentanţii companiei spun că nu este nici pe departe atât de neplăcută pe cât se crede

„Angajaţii noştri empatizează cu debitorul şi sunt înclinaţi spre a căuta permanent o rezolvare amiabilă a cazului”, spune Iacob.

Numai într-un an 2.470 de milioane de lei au fost transferate către această companie pentru a fi recuperate.

Cele mai mari creanţe s-au acumulat în Muntenia, în timp ce în Moldova este cel mai mare număr de persoane cărora li s-a transferat creanţa către compania de recuperare – peste 132.000 de persoane.

În general, creditul aflat în dificultate provine de la o datorie pe credit sau de la achiziţionarea unui bun de folosinţă îndelungată.

În aceste condiţii, nici valoarea medie a unei datorii nu este foarte ridicată, ajung la nivelul de aproximativ 5.000 de lei.

Rata medie negociată de către debitorii pentru angajamentele de plată semnate în ultima perioadă este de 313 lei.

Cea mai mare rată medie a fost negociată de către debitorii din Bucureşti.

sursa ora de iasi

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Advertisements

Related posts

Cum au votat consilierii în Comisia Economică proiectul de majorare a prețului la energia termică (VIDEO)

Răzvan Grecu

Am facut calcule: Banii mai merită păstraţi în bănci doar ca să-i fereşti de hoţi

Redacția

Tichetele de masă vor veni pe card

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site