NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Politică

Comunicat de presă: Rolul implicării părinților cu privire la școală

Vorbim adesea despre eficienta sistemului educational, despre coeficienti de performantă, despre diversi indicatori care ne-ar indica măsura în care învătământul îsi îndeplineste sarcina către elevi.

De foarte multe ori însă, ne dăm seama cât de greu este să evaluezi un sistem de o asemenea importantă si cu o activitate de o asemenea anvergură. Mai ales când există elemente care se contrazic – de la succesul enorm al multor elevi români la olimpiade si concursuri scolare si până la extrema cealaltă – la rata semnificativă a abandonului scolar în mediul rural.

Poate că ne-a scăpat din vedere un element foarte important, după părerea mea – rolul implicării părintilor cu privire la scoală. Din păcate, de multe ori, vorbim de fapt despre dezimplicarea părintilor în activitatea scolară a copiilor lor. Nu mă întelegeti gresit, nu doresc să generalizez, însă cred că lipsa de implicare a părintilor este frecventă si foarte gravă pentru copii si, mai departe, pentru succesul sistemului educational în general.

  

Autoritătile locale, corpul profesoral, institutiile locale de sănătate si culte, toate acestea, oricât de bine ar colabora împreună, nu vor putea niciodată suplini lipsa de implicare a părintilor în educatia copiilor. Numeroase rapoarte de cercetare, atât de la noi din tară, cât si din afară, vorbesc despre legătura puternică dintre implicarea părintilor în educatia copiilor si rata succesului scolar.

Mai mult decât atât, conform cercetărilor, copiii unor părinti implicati absentează mai rar de la scoală, se comportă mai bine în mediul de învătământ si acced cu usurintă la nivele mai înalte de educatie.

Dincolo de orice, implicarea părintilor este un drept si totodată o responsabilitate a acestora fată de copiii lor. Calitatea învătării decurge din activitatea comună, coordonată, a tuturor agentilor care alcătuiesc comunitatea educativă. De aceea este deosebit de important ca părintii să cunoască toate mecanismele si măsurile adoptate la nivelul sistemului educativ, pentru a face efectivă participarea familiilor la educatia copiilor lor. La urma urmei, toti părintii doresc tot ceea ce este mai bun pentru copiii lor si această dorintă poate fi manifestată prin implicarea activă în viata scolară a copilului.

 Stimati colegi,

 Doresc să mai fac câteva precizări, tot referitoare la elemente din sistemul de învătământ. Astfel, în ceea ce priveste naveta profesorilor si a elevilor, decontarea transportului profesorilor către unitatea de învătământ în care lucrează se poate face, începând din acest an, în situatia în care fondurile autoritătilor locale sunt insuficiente, de către unitatea de învătământ respectivă.

Conditiile specifice sunt foarte clar reglementate si explicate. De asemenea, fondurile necesare decontării navetei profesorilor si elevilor sunt prevăzute în bugetul de stat pe 2014, astfel încât decontarea să se realizeze fără probleme.

În ceea ce priveste salariile debutantilor, este prevăzută o crestere a acestora cu 10%, asa cum se anunta încă de la sfârsitul anului trecut, crestere care a avut deja loc din luna ianuarie. Ne străduim să îi motivăm pe dascălii debutanti, căci alegerea de a profesa în acest sistem este una deosebit de importantă pentru viitorul tării.

Referitor la situatia titularilor din învătământ, există câteva aspecte demne de mentionat. Printre acestea regăsim mobilitatea acestora în sistem, precum si aspectul examenelor de titularizare din ultimii ani care ne-au arătat că există elemente asupra cărora trebuie să ne concentrăm atentia. Este necesar ca profesionalismul si pregătirea temeinică să definească titularii din sistem si trebuie luate măsurile necesare pe viitor pentru ca toti cei bine pregătiti să îsi găsească locul meritat în sistem.

Nu în ultimul rând, as dori să adaug câteva cuvinte referitoare la bursele sociale. Din acest an, acestea vor creste pentru majoritatea elevilor si studentilor, iar pentru tinerii medici rezidenti deja s-au luat măsuri pentru a le oferi o bursă lunară de 150 de euro. Sperăm ca prin această măsură să îi ajutăm să-si desfăsoare activitătile mai bine si să îi convingem de eforturile pe care le facem si pe care le vom face în continuare pentru a le asigura conditii mai bune.

 

Senator PSD – Sorin Lazăr

 

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

 

Advertisements

Related posts

Camera Deputaților a desființat Secția specială

Redacția

Demisia deputatului PSD Vasile Mocanu, a devenit oficială

Redacția

Mihai Razvan Ungureanu a fost numit consilier personal al presedintelui Klaus Iohannis

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site