RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

Comuna A.I.Cuza: Familia se pregătea de înmormântare, însă o echipă de criminaliști a luat cadavrul și l-a dus la IML

Situatie incredibila, intr-o comuna din apropiere de Pașcani! Cadavrul unei batrane a ajuns sa fie pasat dintr-o parte in alta din cauza indiferentei. Mai precis, vineri, pe 27 septembrie, Elena Vasileanu avea sa-si gaseasca sfarsitul in casa ei din comuna Alexandru Ioan Cuza, din judetul  Iasi.

Femeia, ajunsa la o varsta inaintata, suferea de mai multe boli, iar moartea ei a fost una biologica. Dupa ce familia a aflat ca aceasta a decedat, s-a pregatit de inmormantare. Asa cum este obiceiul, batrana a fost scaldata, imbracata si asezata intr-un sicriu. Urma sa fie inmormantata marti. Socoteala familiei nu s-a potrivit cu socoteala autoritatilor. Pentru ca o persoana sa fie inhumata, este nevoie de un certificat de deces. Acest certificat, in cazul unui deces din cauze biologice, la tara, se obtine cu ajutorul medicului de familie. In localitatea Alexandru Ioan Cuza, nu s-a intamplat asta.

  

Reporterii BZI au aflat povestea si au luat legatura cu primarul comunei, cu Vasile Baciu. Primarul le-a relatat reporterilor ce s-a intamplat cu batrana.

“Ne-am facut de tot rasul. Cum sa duci o femeie de aproape 96 de ani la IML? Deci batrana a murit vineri. Ea era bolnava, statea cu o fata de-a ei, si ea bolnava. Am incercat sa obtin actele pentru certificatul de deces. Am luat legatura cu doamna doctor de familie de la noi, dar nu a vrut sa faca nimic. Pe ea nu o intereseaza atata vreme cat batrana nu se afla inscrisa la ea”, a spus primarul.

 

Cadavrul batranei, plimbat fara rost pe drumuri

Legal, medicul de familie are dreptate in acest caz, atata vreme cat batrana nu se afla in evidentele sale, moral, insa, nu. “Doamna doctor mi-a spus ca nu se afla la ea in evidente. Bun, am inteles, dar cum sa mearga o batrana de 95 de ani sa se inscrie la medicul de familie daca ea nu putea iesi din casa? Nu medicul ar fi trebuit sa mearga la persoanele bolnave acasa? Cine sa se duca?”, a mai completat primarul. Vasile Baciu a spus ca a incercat sa obtina actele necesare, insa a fost refuzat din toate partile. “Am incercat sa vorbesc pe unde am putut, dar n-am reusit sa fac nimic. Pana la urma au venit criminalistii de la Pascani si au decis sa o trimita la morga. Nu este normal asa ceva”, a mai precizat primarul.

Politistii au fost sesizati telefonic sambata, in jurul orei 14:00. In urma sesizarii a fost trimisa o echipa la fata locului.

“In cauza a fost deschis un dosar penal sub aspectul savarsirii infractiunii de ucidere din culpa. S-a dispus efectuarea necropsiei pentru stabilirea cauzei decesului”, au transmis reprezentantii Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Iasi. Astfel, dupa ce politistii au vazut despre ce este vorba, au decis ca trupul batranei sa fie transportat la Institutul de Medicina Legala (IML) Iasi, pentru necropsie. Ulterior, dupa stabilirea cauzei decesului, medicii legisti vor elibera actele necesare certificatului de deces, iar in cele din urma batrana va putea fi inhumata crestineste.

Totusi, ce s-a intamplat la Alexandru Ioan Cuza este de necrezut si arata cum un medic de familie nu face nimic decat sa stea in birou, iar cand vine vorba despre o problema serioasa, nu stie decat sa ridice din umeri. “Nu este normal sa se intample asa ceva. Medicul de familie dintr-o comuna trebuie sa-si faca treaba, sa stie ce se intampla cu bolnavii, sa faca teren. Astfel de situatii nu ar trebui sa existe”, a mai completat primarul comunei Alexandru Ioan Cuza.

 sursa www.bzi.ro

 

Related posts

Cei mai mulţi evazionişti ieşeni, în domeniul construcţiilor şi în cel al alimentaţiei

Redacția

O șoferiță s-a răsturnat azi-noapte cu mașina într-o curbă din Ruginoasa

Răzvan Grecu

Bilanțul amenzilor aplicate de agenții Poliției Locale Pașcani în perioada 8 – 15 aprilie

Redacția
Încarcă...