NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Comisia juridică a hotărât: Contractele de închiriere din Piața Vale nu pot fi prelungite la infinit! Un consilier PSD a criticat legalitatea proiectului propus de primar! „Pașcaniul – singurul oraș din România în care se întâmplă asta”

Comisia Juridică a dat astăzi vot negativ pe proiectul de hotărâre prin care primarul Dumitru Pantazi dorește ca actualilor chiriași din spațiile din Piața Vale să le fie prelungite contractele de închiriere la nesfârșit.

 

Proiectul a fost promovat de primarul municipiului Pașcani la solicitarea a 24 de agenți comerciali, printre aceștia regăsindu-se și societatea comercială Agro Complex Lunca Pașcani la care edilul șef este acționar majoritar.

  

Obiecțiile ridicate de membrii Comisiei Juridice țin de respectarea legislației în vigoare care permite închirierea domeniului public doar prin licitație publică. Cel care a contestat argumentat modificările propuse de primarulu Dumitru Pantazi este consilierul PSD; Codrin Toma.

Avocat de profesie, Toma a arătat că un astfel de proiect nu poate fi legal deoarece prelungește la infinit perioada de închiriere a domeniului public, fapt interzis de lege.

„Nu îmi permite legea să prelungesc la infinit un contract, nu pot să merg peste lege. Aveți un act adițional făcut în 2010 de ce nu l-ați pus în aplicare. Din 2007 până în 2018 nimeni nu s-a gândit că trebuie făcută această modificare? Din 2007 contractele s-au prelungit așa tacit?”, a spus Codrin Toma

Un răspuns la intrebările consilierului PSD a fost dat de către un angajat al Primăriei care a încercat să justifice legalitatea proiectului.

„Sunt contracte în vigoare făcute pe hotărârea din 2007 în care scrie că se pot prelungi prin acte adiționale cu acordul părților, dar nu scrie care este perioada limită, poate să fie o zi, o lună, cinci ani. Începând cu 2007 până în 2010, toate contractele la module, contractul era încheiat pe 5 ani cu prelungire prin acte adiționale cu acordul părților. Prin hotărârea 35/26.04.2010 la art. 2 alin 2. se stabilește că se poate prelungi prin adițional cu cel mult jumătate din perioada sa inițială, după care contractul încetează. Pentru a crea un cadru unitar, pentru că unii din 2007 până în 2010 aveau un tip de contract, cei din 2010 au în continuare un alt tip de contract, încercăm să-l armonizăm și să fie un cadru unitar de contract”, a explicat un funcționar de la Patrimoniu.

Toma nu a fost însă convins de această argumentație și a acuzat că formularul de contract aprobat în 2010 pare a fi făcut pe genunchi.

„Contractul cadru din 2010 e făcut pe genunchi. Nu se poate ca într-un contract cadru să scrie că neplata chiriei duce la ……… Contractul cadru este cel după care mergeți dumneavoastră”, a repliat Codrin Toma.

„În fiecare contract scrie că la 30 de zile de neplată a chiriei se încetează de drept”, a răspuns funcționarul de la  Patrimoniu.

O altă problemă sesizată de social democrat a fost că prin astfel de prelungiri succesive ale contractului de închiriere, chiriașul nu va renegocia chiria, aceasta rămânând la valoarea stabilită în contractul de bază, Primăria fiind astfel prejudiciată.

„În ce aveți depus la proiect nu scrie că se reactualizează costurile. De exemplu, eu am contract pe care vreau să-l prelungesc pe 5 ani. Cu ce preț îl prelungesc, cu cel anterior, cu cel pe care îl stabilește Consiliul Local sau prețul care reiese dintr-o licitație?” a încercat să Codrin Toma.

Răspunsul a fost dat de secretarul municipalității Irina Jitaru, care a explicat că prin acte adiționale nu poate fi prelungit decât termenul, deoarece prețul contractului a fost fixat de o licitație publică.

„Nu ai cum să prelungești cu prețul care reiese dintr-o altă licitație pentru că pentru un spațiu ar putea fi interesate multe persoane și scoți un preţ mare, iar pentru altul nu vine nimeni. Nu pot să prelungesc cu prețul”, a răspuns secretarul municipiului, Irina Jitaru.

În încheiere, Codrin Toma a spus că proiectul i se pare ilegal și a apreciat că Pașcaniul este probabil singurul oraș din România care vrea să prelungească un contract de închiriere prin acte adiționale până la infinit.

„Eu vă spun că nu este legal să se pună în aplicare un asemenea act și cred că suntem singurul oraș din România care vrea să prelungească acte adiționale până la infinit. Nu se poate așa ceva. Legea spune că orice închiriere se face prin licitație publică. Mie mi se pare normal să fie cu prelungire maximă de jumătate din perioada contractului, o singură dată”, a încheiat Codrin Toma.

În final, proiectul nu a primit voturile necesare pentru un aviz favorabil.

Advertisements

Related posts

Amenzi de mii de lei pentru românii care nu distrug ambrozia! Planta provoacă reacții alergice puternice

Redacția

Premieră la Pașcani: Adunări cetățenești pentru locuitorii cartierului Aerodrom și din suburbii, convocate de consilierii PNL

Răzvan Grecu

Pantazi nu înțelege de ce pășcănenii din Fântânele și Vatra l-au votat pe Iohannis, în condițiile în care Guvernul Ponta a garantat investiții

Marius Parteni

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site