NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Comercianți nemulțumiți că vor fi evacuați! Primăria nu vrea să plătească amenzi și aplică recomandările ISU Iași!

Intenția administrației locale de a pune în aplicare unele măsuri stabilite de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Iași, ca urmare a acțiunilor de control din perioada 2017 – 2019, se lovește de refuzul unor comercianți de a elibera anumite zone. Prin urmare au fost trimise somații de evacuare.

Administrația locală susține, prin intermediul unui comunicat de presă, că acei comercianți ce trebuie să elibere zonele de protecție de lângă hala din piața vale și cea din deal, nu au nici contracte de închiriere. Acestea ar fi expirate încă din anul 2018, iar fosta administrație locală s-a lovit de aceeași problemă.

„Primăria Municipiului Pașcani a somat 15 comercianți ce dețin chioșcuri amplasate în cele două piețe locale, care nu au contracte de închiriere teren valabile și se află în zona de protecție ce trebuie să fie liberă, conform normelor Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Este vorba de 8 chioșcuri din Piața Vale și 7 chioșcuri din Piața Deal”, se arată în comunicatul Primăriei Pașcani.

Pratic, în ambele piețe trebuie realizat acel perimetru de siguranță care să asigure angajaților ISU și celorlalte autorități intervenția în caz de urgențe.

  

Situația se pare că a fost înțeleasă de către unii comercianți, dar sunt și nemulțumiți. Reprezentanții Primăriei susțin că au dat posibilitatea agenților economici să liciteze pentru unul din spațiile libere, dar nici unul nu s-a înscris.

„În ultimele 6 luni, Primăria Municipiului Pașcani a organizat două licitații publice, dându-le posibilitatea tuturor comercianților să participe, în vederea adjudecării unor terenuri unde și-ar putea desfășura activitatea în mod legal”, se mai arată în comunicatul instituţiei.

Pieţele din Paşcani au fost verificate în mai multe etape de inspectorii ISU Iaşi. Atât fostul primar, Dumitru Pantazi, cât şi administratorul pieţelor, Cristian Menegon, au fost sancţionaţi cu amenzi pentru că nu au luat măsuri pentru siguranţa la incendii. ISU a atras atenţia că în cazul unui incendiu, urmările ar fi grave.

„În urma controlului efectuat în data de 26 septembrie 2019 la Serviciul Administrației Piețelor din cadrul Primăriei Pașcani au fost identificate următoarele nereguli: lipsa aviziului Inspectoratului pentru Situații de Urgență Iași pe planurile de intervenție, instalația electrică ce deservea comercianții din hală era exploatată cu improvizații, hidranții interiori ai halei comerciale din cadrul pieței din strada Ceferiștilor nr. 4 nu sunt întreținuți în stare de funționare, lipsa iluminatului de securitate pentru evacuare și lipsa marcajelor hidranților interiori”, se arăta într-un comunicat al celor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi, din data de 7 iulie 2020.

Sancționat pentru aceste nereguli a fost administratorul piețelor din municipiu, Cristian Menegon, care a trebuit să achite din buzunarul său suma de 1.000 de lei.

În anii 2017 și 2018 administrația locală a fost amendată de ISU Iași, cu 20.000 de lei, și pentru faptul că sala de evenimente din cadrul clădirii Primăriei funcționează fără a avea autorizație pentru securitatea la incendiu.

Advertisements

Related posts

Activele fostului Spital din Tg. Frumos au intrat în administrarea unui Centru Medical Privat

Marius Parteni

Elevii unui colegiu din Pașcani achită bani pentru plata gardianului. Iată explicațiile!

Marius Parteni

Ștrandul nu este pregătit pentru a fi deschis. Agenții economici – neinteresați de activități comerciale

Marius Parteni
Încarcă...