NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Iași

Colonei contrabandişti, oameni de 100 euro/minut. Scenariu de film cu mafioţi la Iaşi. Judecatori în offside

După o anchetă cu filaje, în care un poliţist de frontieră român este contactat de un omolog basarabean pentru a intra în contrabanda cu ţigări, procurorii ieşeni trimit la instanţă un rechizitoriu în care se cereau ani grei de închisoare pentru întreaga reţea.

Tribunalul îi condamnă la pedepse drastice pe inculpaţi, numai că surpriza vine la Curtea de Apel. Dosarul este trimis spre rejudecare, sentinţa de la Tribunal a fost considerată o copie a rechizitoriului, fiind preluate şi greşelile de tehnoredactare ale procurorului. “Instanţa de fond a dispus condamnarea inculpaţilor pentru infracţiunile deduse judecăţii, fără a face o analiză proprie a probelor administrate”, motivează magistraţii. De un an şi jumătate, procesul s-a întors la Tribunal.

În plasa Justiţiei cade doar mica plevuşcă a traficanţilor de ţigări, în timp ce rechinii par să ştie să se strecoare prin ochiurile năvodului. Unul dintre rarele cazuri de contrabandă de ţigări pe picior mare, în care sunt vizaţi organizatori importanţi de transporturi peste Prut, inclusiv oficiali basarabeni, trece de la o instanţă la alta de 5 ani.

Tribunalul a dat sentinţe drastice, cel considerat de procurori ca fiind capul reţelei primind pedeapsa maximă prevăzută de lege. Curtea de Apel a întors însă dosarul, trimiţându-l spre rejudecare. A trecut de atunci aproape un an şi jumătate, iar procesul nu pare să se apropie de final.

  

După un an de zile, abia s-a ajuns la pronunţarea asupra unei cereri de schimbare a încadrării juridice, solicitată de unul dintre inculpaţi. La următorul termen, s-a acordat o nouă amânare, pentru ca avocatul din oficiu al principalului inculpat să-şi poată pregăti apărarea. Dezbaterile pe fond ar putea avea loc abia pe 23 martie.

Rechizitoriul întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunal în cazul unui moldovean, Veaceslav Niştiriuc, şi a trei ieşeni, Paul Pleşca, Iulian Stegaru şi Ovidiu Beşleagă, pare desprins din scenariul unui film cu mafioţi.

Pe 1 mai 2014, şeful Sectorului de Poliţie de Frontieră Ţuţora, Constantin Păşniceanu, a fost sunat de omologul său basarabean care i-a propus o întâlnire pe graniţă. Astfel de întâlniri sunt frecvente, poliţiştii schimbând deseori informaţii în cadrul colaborării transfrontaliere.

La întâlnire, moldoveanul i-a cerut mai întâi comisarului-şef român să-i permită unui fost ofiţer de grăniceri moldovean, ieşit la pensie, să vină la pescuit pe Prut, deşi în România era prohibiţie. Apoi, moldoveanul s-a plâns că, deşi e şef de doi ani, nu se descurcă cu banii, povestindu-i românului ce bani frumoşi se pot obţine din contrabanda cu ţigări.

La următoarea întâlnire, în noiembrie, moldoveanul a fost mai explicit, propunând o afacere concretă. Românul urma să asigure un traseu sigur pentru ţigări de la frontieră până în Tomeşti, garantând că transportatorii nu vor fi opriţi de vreo patrulă.

“Comisionul” putea să urce până la 5.000 de euro pe transport, în funcţie de cantitatea de ţigări ajunsă la destinaţie. Românul ar fi avut posibilitea să câştige câte 100 de euro pentru fiecare minut “de lucru”.

Atunci au fost stabilite şi detaliile primului transport. Ce nu ştia însă basarabeanul a fost că poliţistul român îşi informase superiorii imediat după prima discuţie.

2.500 de euro şpagă pentru un transport de probă

Primul transport, “de probă”, a avut loc în decembrie, fiind pregătit minuţios. Pe 2 decembrie, Păşniceanu a primit un telefon mobil despre care i s-a spus că nu poate fi interceptat. Tot atunci a fost stabilit în detaliu şi traseul pe care avea să-l urmeze transportul.

Moldoveanul şi-a asigurat omologul român că nu vor fi introduse în ţară decât ţigări. După o săptămână, Beşleagă şi Pleşca au efectuat recunoaşterea traseului. Nu au mers însă exact pe drumul stabilit, urmarea fiind că au fost opriţi de o patrulă a poliţiei de frontieră. Basarabenii au recunoscut că a fost greşeala lor, aşa că afacerea a mers mai departe.

S-a convenit ca transportul să aibă loc în seara zilei de 17 decembrie. Un om de încredere al lui Păşniceanu urma să fie de faţă pentru a număra cutiile de ţigări transportate în vederea calculării exacte a comisionului cuvenit.

S-a stabilit în clar şi maşina cu care ţigările urmau să fie transportate, astfel încât Păşniceanu să ştie exact pe cine trebuie să protejeze. Aducerea ţigărilor pe malul românesc avea să fie făcută de Niştiriuc, iar marfa să fie preluată de Pleşca.

În seara stabilită, la malul românesc al Prutului a acostat o barcă pneumatică. Din ea au fost descărcate 10 colete învelite într-o folie neagră. Acestea au fost încărcate într-un Hyundai şi duse spre Tomeşti. După finalizarea transportului, Niştiriuc l-a sunat pe Pleşca, spunându-i să ardă coletele.

Basarabenii îşi luaseră măsuri de precauţie, pentru a fi siguri că nu li se întinde o cursă. Cutiile nu conţineau decât lucernă. Totuşi, moldovenii au considerat că partenerul român şi-a făcut treaba, aşa că au hotărât să achite comisionul ca pentru un transport real.

L-au sunat pe Păşniceanu, pentru a-i livra 2.500 de euro într-o cutie poştală închiriată. Au renunţat însă la această variantă, pentru că ar fi trebuit să-şi dea numele reale. Până la urmă, banii au fost daţi direct, într-un plic.

continuare pe www.ziaruldeiasi.ro

Advertisements

Related posts

La Iaşi, gripa sezonieră ucide mai ceva decât noul coronavirus

Redacția

Luptă strânsă între firmele din județ pentru banii acordaţi la angajarea persoanelor vulnerabile

Redacția

INFORMARE METEO: Se intensifică ploile şi vântul! La munte va ninge

Redacția
Încarcă...