NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Cel mai bine păzit secret din sănătate

„Am încercat să programez o consultaţie la un medic dermatolog de la Spitalul Elias din Bucureşti, însă de câte ori am sunat la spital pentru programare asistenta doctorului nu găsea un loc liber decât peste câteva săptămâni. L-am găsit însă pentru consultaţie mult mai repede la o clinică privată din Bucureşti. Dar acolo am plătit 200 de lei“, a spus Mariana, 56 de ani.

 

Situaţia nu este una izolată. Tot mai mulţi me­dici care lu­crea­ză la stat şi care au contracte şi cu cli­nici private sunt greu de găsit în spi­talele de stat, unde pa­cienţilor li se spu­ne că nu sunt dis­po­ni­bili sau sunt dis­­po­nibili peste o lu­nă sau două. De­altfel, aproape ju­mă­tate din veni­turile reţe­lelor pri­va­te provin din plăţi ad-hoc, de la pa­cienţi care de cele mai multe ori nu îşi pot găsi medicul de la stat la cabinetul de la spital.

  

Ca urmare, „re­ţe­ta“ clinicilor pri­va­te este confi­gu­rată în felul următor: pacienţii vin după medicul spe­cialist de la stat pe care nu îl mai găsesc în spital după prima în­tre­vedere, sunt taxaţi în clinicile private cu 150 lei (până la 500 de lei con­sultaţia pentru medicii „vedetă“), apoi de cele mai multe ori, sunt întorşi la spitalele de stat pentru inter­venţiile chirurgicale.

În cazul naşterilor este deja un „patern“: pacientele intră iniţial sub supravegherea ginecologilor la marile spitale precum Municipal sau Fi­lantropia, apoi sunt chemate pentru analize şi consult la privat – la cabinetul medicului sau la clinicile private – pentru ca naşterea să se facă sub supravegherea medicului ambivalent înapoi la stat.

Un alt pacient, Sorin, spune că a încercat să facă o programare pentru copilul său la un anumit pediatru din cadrul spitalului Marie Curie din Capitală, la care însă un loc liber pentru consult era abia peste o lună.

„L-am găsit a doua zi la o clinică privată, unde am plătit 150 de lei con­sultaţia“.

Continuare pe: gandul.info

Advertisements

Related posts

Rata de infectare crește la 15,9%. Doar 10.000 de teste făcute în ultimele 24 de ore

Redacția

Cea de-a patra tranșă de vaccin anti-COVID a ajuns în România

Redacția

COVID 19 face un pas înapoi la Iași: niciun mort, doar cinci pozitivi confirmaţi, paturi goale în spital

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site