RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

Cea mai veche şcoală de dascăli din Ţările Române, cea din Iași, stă să cadă

Cea mai veche şcoală de dascăli din Ţările Române are nevoie urgentă de reparaţii şi de modernizări. Anul trecut, Primăria nu a investit niciun leu în Liceul Pedagogic din Iaşi.

 

„Eu m-am plâns de starea şcolii, am trimis memorii şi la Inspectorat, Primărie, Direcţia de Cultură, aş face şi greva foamei“, spune Mihaela Ungureanu, directorul liceului. Celelalte şcoli normale din ţară au fost reabilitate cu fonduri europene sau pe banii consiliilor locale. „Vom face acest proiect prin mai multe finanţări, inclusiv şi din bugetul local“, ne declară primarul interimar.

  

Într-un oraş care nu de mult se visa ca­pitală culturală europeană, există monumente istorice aflate într-o stare deplo­rabilă. Mai mult, în clădirea Şcolii Normale „Vasile Lupu din Iaşi“ învaţă zilnic sute de copii. În demersul nostru de a vedea starea acestui liceu, în comparaţie cu alte şcoli pedagogice din ţară, am rămas profund dezamăgiţi de diferenţă. Dacă şcoli cu aceeaşi vechime istorică şi arhitectură, cum este Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I“, din Câmpulung- Muscel, arată ca o bijuterie, Liceul Pedagogic din Iaşi stă să se dărâme.

Imaginile sunt şocante, în condiţiile în care clădirea este şi monument istoric, dar şi cea mai veche şcoală de dascăli din Ţările Române. Arhitectura este de o frumuseţe rară, însă s-a pierdut parţial în timp, iar pereţii coşcoviţi, pătaţi, zidurile crăpate sau pline de găuri şi indiferenţa de ani de zile a autorităţilor au dus şcoala de dascăli din Iaşi spre derizoriu.

Profesori devotaţi, elevi buni, învaţă împreună într-un spaţiu care nu ne aminteşte nicidecum că suntem în secolul XXI. Poate şi din cauza faptului că edilii o văd rar, aceasta fiind la capătul oraşului, pe strada M. Sadoveanu.

Continuarea pe www.ziaruldeiasi.ro

Related posts

Ce poate găsi un tânăr în Biserică?

Redacția

“Domnilor profesori, cu dragoste” ediție dedicată cadrelor didactice pensionare, din învățământul preșcolar (VIDEO)

Oana Cordoneanu

Pe ce dată pică Sfîâtul Ilie. Cui îi spunem LA MULȚI ANI

Redacția
Încarcă...