NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Ce sa faci ca sa poti lua un credit Prima Casa

Cei care se tem ca programul s-ar putea incheia inainte de a-si gasi o locuinta, pot rezerva creditul la banca.Creditele imobiliare ieftine Prima Casa vor mai fi pe piata cel putin pana la finele anului, atat BCR, cat si BRD, cele mai mari banci locale, sustinand ca au fonduri suficiente pentru a da imprumuturi cateva luni de acum incolo.

 

Alti creditori, cum ar fi Credit Agricole, care au terminat deja fondurile alocate in cea de-a patra faza a programului, au anuntat ca au primit sume suplimentare. Desi sunt cele mai ieftine credite de pe piata, multi romani nu le-au putut accesa fie pentru ca au intarziat depunerea dosarului de credit, fie pentru ca nu au avut un salariu suficient de mare. Bancile vin insa cu solutii.

  

Case mai ieftine

Astfel, cei care au probleme in a-si gasi o casa si se tem ca fondurile se vor termina isi pot „rezerva” creditul. Clientul aduce documentele pentru dosarul de credit, iar banca, dupa ce a verificat daca solicitantul este eligibil sau nu, ii va pastra suma necesara chiar si o perioada de 18 luni. Una dintre bancile care procedeaza astfel este BCR.

In plus, pentru multi tineri, cumpararea unei case sau construirea unei locuinte implica un efort financiar de care nu sunt in stare. Ceea ce se stie mai putin este ca Prima Casa finanteaza si investitii mai ieftine. Astfel, se ofera credite pentru mansardarea si construirea de anexe la casele deja existente, investitii cu un cost total mult mai mic decat constructiile de sine statatoare. „Daca este vorba de mansarde construite pe blocuri, este nevoie de obtinerea acordului asociatiei de proprietari. Situatia juridica a constructiei trebuie sa fie foarte clara pentru banca”, au declarat, pentru EVZ, reprezentanti bancari. Alti tineri au cumparat casele de la rude, pentru un pret mai bun.

Credit in lei sau euro

In timp ce majoritatea bancilor de pe piata acorda imprumuturi in euro, BCR a anuntat, recent, ca va pune accentul pe lei. La o diferenta de 4 puncte intre dobanzile creditelor in lei si cele ale imprumuturilor in euro, putini romani se lasa convinsi sa se imprumute in moneda nationala. Specialistii considera ca nivelul dobanzilor la euro se afla acum la un minim istoric, adica pe termen lung va creste. Or, un imprumut imobiliar are o durata de 20 -30 de ani.

Ramane de vazut daca evolutia de dobanda va pune semn egal intre costurile in lei si euro. Daca pana acum creditele in euro au fost net avantajoase, au aparut insa si situatii in care este mai bine sa imprumutati lei. De exemplu, pentru tranzactiile imobiliare in moneda nationala, tot mai intalnite in ultimul timp.

sursa Ziarul de Iasi

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

Toate clopotele din Moldova vor bate miercuri la prânz

Redacția

Andi Moisescu muncește 12 ore pe zi: „Weekend-urile în familie sunt micile mele vacanțe, care mă țin viu și vesel!”

Redacția

(Video) Un român dansează hora și sârba de bucurie că s-a vindecat de coronavirus

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site