RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Care sunt rudele de gradul 1, conform Codului Civil. Soţul este rudă de gradul 1?

Pentru că mulţi români fac confuzii când vorbesc despre gradul de rudenie, ne-am propus să încercăm să facem lumină în acest caz.

Astfel, am plecat de la premisa pe care ne-au transmis-o specialiştii, respectiv că gradul de rudenie presupune, practic, o legătură de sânge. Ceea ce înseamnă că soţul şi soţia nu sunt rude, chiar dacă se mai foloseşte noţiunea de rudă prin alianţă. De asemenea, soţul sau soţia nu este rudă cu rudele celuilalt. 

Legătura dintre un soţ şi rudele celuilalt soţ se numeşte afinitate, conform Codului Civil, “rudele soţului fiind, în aceeaşi linie şi acelaşi grad, afinii celuilalt soţ”.

Care sunt rudele de gradul 1, conform Codului Civil

Şi atunci, ne întrebăm, care sunt, mai exact, rudele de gradul 1? Ei bine, rudele de gradul 1 sunt cele unde există o legătură de sânge directă. Ceea ce înseamnă că rudele de gradul 1 sunt părinţii şi copiii. Mama şi tata ne sunt rude de gradul 1 şi, eventual, copiii noştri ne sunt, de asemenea, rude de gradul 1.

  

În total se vorbeşte de până la nouă grade de rudenie, dacă implicăm tot felul de veri, unchi, mătuşi, nepoţi de frate, strănepoţi de frate, veri primari, strănepoţi de văr, etc. 

Principalele grade de rudenie care urmează după cele de gradul 1 sunt cele de gradul 2, unde avem nepoţi, bunici, fraţi, surori, şi cele de gradul 3, unde avem strănepoţi, străbunici, unchi, mătuşi şi nepoţi de frate.

Ce drepturi au rudele de gradul 1

Dintre drepturile pe care le au rudele de gradul 1 reamintim că salariaţii beneficiază de zile libere plătite în cazul unor evenimente deosebite ce vizează rudele de gradul 1.

De asemenea, putem vorbi despre o prioritate în ceea ce priveşte moştenirea, în cazul rudelor de gradul 1.

observator

Related posts

Locul de joacă de la C5 este aproape gata. Primăria Pașcani se pregătește să cumpere suprafața de protecție și să amenajeze spațiile verzi

Răzvan Grecu

Incendiu la Casa Praznicală de la Biserica din Crivești

Irina Gherasim

Seară de film marca ATOR la Biserica Adormirii Maicii Domnului, Ruginoasa

Ema Roman
Încarcă...