Pensionarii români din străinătate riscă să-și piardă pensia anul viitor dacă nu transmit certificatul de viață către casa teritorială de pensii de două ori pe an, până la 31 martie și 30 septembrie, potrivit noii legi a pensiilor (Legea nr. 360/2023), în vigoare de la 1 septembrie 2024. Dacă documentul nu va fi transmis până la aceste date sau nu va fi completat conform cerințelor, inclusiv semnătura și ștampila de la o autoritate din statul unde beneficiarul locuiește, plata pensiei va fi suspendată începând cu luna următoare.Reluarea plății se va face doar după primirea documentului corect completat, arată Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).
La nivelul județului Iași sunt în plată 1.800 de pensionari nerezidenți, ne-a transmis Maria Andronache, directoarea Casei Județene de Pensii (CJP) Iași. Șefa instituției ne-a precizat că anul acesta termenul de trimitere a certificatului de viață a fost prelungit până la data de 31 decembrie, însă de la anul termenele sunt 31 martie, respectiv 30 septembrie.
Obligațiile pensionarilor stabilite de lege
Potrivit art. 98 alin. (6) și (7) din Legea nr. 360/2023, consultată de „Ziarul de Iași”, certificatul de viață se transmite de beneficiarul nerezident din proprie inițiativă, având obligația de a completa și semna documentul în fața unei autorități din țara în care locuiește. Acestea pot fi instituții de pensii din țara respectivă, autorități locale, notari publici, avocați, consilieri juridici sau medici de familie și birouri consulare, potrivit CNPP.
Pentru pensionarii români din Italia, spre exemplu, CNPP colaborează direct cu birouri speciale precum Institutul Național de Asistență Socială (INAS), Institutul Național Confederal de Asistență (INCA) și Institutul de Tutelă și Asistență a Muncitorilor (ITAL – UIL) pentru a facilita procesul.
Ce se întâmplă dacă certificatul de viață nu este trimis la timp?
Dacă certificatul de viață nu ajunge la casa de pensii din județul de domiciliu al beneficiarului până la termenele stabilite, plata pensiei se va suspenda începând cu luna următoare. Reluarea plății se face imediat după transmiterea certificatului, însă pensionarii trebuie să fie atenți la respectarea termenelor legale.
Ce model de certificat trebuie folosit?
CNPP a aprobat un nou model al certificatului de viață, prin Ordinul nr. 874/26.06.2024. Documentul este necesar strict pentru pensionarii care locuiesc în afara României și confirmă faptul că sunt în viață pentru a primi în continuare pensia. Certificatul este disponibil în mai multe limbi, inclusiv română și germană, engleză, spaniolă, franceză, maghiară sau italiană.
continuare pe ziaruldeiasi.ro