NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Capcana din facturile la electricitate: când nu beneficiaţi de compensare chiar dacă aveţi sub 255 kWh pe lună

Preţul compensat al energiei electrice depinde de consumul de anul trecut. Deşi nimeni nu a ştiut de această condiţionare până în martie, la adoptarea primei ordonanţe, marea majoritate a consumatorilor casnici s-au încadrat în plafonul de 300 kWh/ lună luat în considerare la facturarea din 2022. Anul acesta, plafonul a coborât la 255 kWh

Toată Europa, nu doar România, aşteaptă cu înfrigurare sosirea iernii. O sursă de energie mai scumpă, fie că e vorba de electricitate sau de gaz, a devenit spectrul următorului sezon rece. Costul kilowattului este cel care dă frisoane.

Subiectul este deja la ordinea zilei, mai ales după cele două cazuri intens mediatizate cu facturi care depăşeau 6000 de lei, deşi consumatorii plăteau lunar 2-300 de lei. Ambele facturi, emise către filosoful Mihai Şora şi pe numele actorului Marius Manole, erau regularizări care vizau perioade mai mari de un an şi jumătate, emise de aceeaşi firmă, Enel. Aceasta a explicat că nu a avut acces la contoarele electrice în toată această perioadă şi că aşa a rezultat diferenţa de consum facturată. Totuşi, pe de o parte, o regularizare acoperă între 3 şi cel mult 6 luni, iar pe de altă parte, în orice contract de furnizare a energiei este menţionat accesul neîngrădit al reprezentanţilor firmei furnizoare la contorul electric.

Este într-adevăr cazul să ne temem de factura la curent?

Primele măsuri de compensare a costului pentru energia electrică şi gazul consumate au fost aplicate de la 1 noiembrie 2021. Atunci, preţul a fost plafonat la 1 leu/kWh, iar compensarea, la 29 de bani. Altfel spus, un kilowatt-oră a costat între 68 şi 71 de bani în perioada 1 noiembrie 2021 – 1 aprilie 2022, iar firmele furnizoare care au încheiat contracte cu un preţ pe kWh mai mare de un leu urmau să primească compensaţii de la stat.

Advertisements
  

O întreagă tevatură s-a iscat atunci, pentru că unele firme nu au aplicat corespunzător algoritmul, iar altele au încercat să recupereze de la consumatori subvenţiile care întârziau să vină.

Soluţia a venit de la Protecţia Consumatorilor, unde s-au strâns foarte multe reclamaţii şi care în dese rânduri a dispus recalcularea. Acum, de la începutul lunii august până la sfârşitul săptămânii trecute, la Iaşi au fost înregistrate 24 de reclamaţii (au fost câteva sute anul trecut) ne-a spus cms.-şef Constantin Onofrei, adjunctul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor.

De ce economia de acum nu bate risipa de anul trecut

La începutul anului, Guvernul a intervenit printr-o ordonanţă de urgenţă asupra metodei de calcul a costului pentru consumul de energie electrică. Algoritmul păstrează preţul maxim de 68 de bani/kWh (inclusiv TVA) pentru consumatorii casnici care în anul pandemic 2021 au avut de plătit în medie pentru cel mult 100 kWh/ lună, maxim 80 de bani pentru cei cu consum mediu lunar între 100 şi 300 kWh anul trecut şi cel mult un leu, de asemenea cu TVA inclus, pentru clienţii non-casnici.

Nicio referire la cei care, anul trecut, au depăşit media lunară de 300 kWh şi care, astfel, nu beneficiază acum de nicio reducere. Astfel, chiar dacă acum un asemenea consumator se restrânge chiar la mai puţin de 100 kWh pe lună, el va plăti toată această cantitate de energie consumată la preţul din contract, fără nicio compensaţie. De exemplu, dacă contorul arată că a consumat 90 kWh şi în contract preţul e 3 lei/kWh, va plăti 270 de lei. Un fel de pedeapsă că anul trecut nu a fost mai econom.

continuare pe ziaruldeiasi.ro

Advertisements

.  

Preţul compensat al energiei electrice depinde de consumul de anul trecut. Deşi nimeni nu a ştiut de această condiţionare până în martie, la adoptarea primei ordonanţe, marea majoritate a consumatorilor casnici s-au încadrat în plafonul de 300 kWh/ lună luat în considerare la facturarea din 2022. Anul acesta, plafonul a coborât la 255 kWh.  

Advertisements
Advertisements

Related posts

Breviar economic al judeţului Iaşi, realizat de Camera de Comerţ

Redacția

A fost prelungit termenul până la care românii pot cere amânarea ratelor. Deconectarea de la utilități, interzisă în starea de alertă

Redacția

ANAF poate începe executările silite din 26 decembrie. Vor curge dobânzile și penalitățile

Redacția
Încarcă...