NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Cafeaua poate fi cauza atacurilor de panică

Cafeaua consumată zilnic reprezintă, pentru mulţi oameni, doza necesară de energie, fiind considerată un mod simplu şi ieftin de a face faţă oboselii, însă noi cercetări arată că efectele acestei substanţe asupra organismului sunt subestimate, putând fi o cauză a atacurilor de panică.

Potrivit cercetătorilor, cofeina este o substanţă psihoactivă extrem de puternică, informează dailymail.co.uk. Consumată moderat, cofeina îi face pe oameni să se simtă bine. In exces, însă, efectul este neplăcut, iar în cantităţi foarte mari ar putea fi chiar fatală. Consumul în exces de cofeină poate provoca efecte secundare precum tahicardie, transpiraţie şi anxietate acută. Cel din urmă efect secundar este, în mod deosebit, îngrijorător, pentru că duce la creşterea incidenţei stărilor de depresie şi îngrijorare. Un adult din 20 suferă de anxietate, un sentiment de nelinişte sau teamă care poate fi uşor sau sever. Impactul cofeinei asupra minţilor oamenilor nu este un subiect la care mulţi dintre consumatori să se gândească. Acea energie pe care o oferă cofeina alterează, însă, creierul. Cofeina este neobişnuit de mobilă în corp, molecula mică ajungând la creier în doar 20 de minute, şi depăşeşte cu uşurinţă bariera hemato-encefalică. Odată ajunsă acolo, cofeina blochează absorbţia de adenozină, un neurotransmiţător care îi indică creierului momentul în care o persoană este obosită.

Cofeina are şi efecte fiziologice. Aceasta stimulează sistemul nervos central, astfel că se accentuează nivelul de vigilenţă, timpul de reacţie scade şi capacitatea de concentrare creşte. Tensiunea arterială creşte uşor, iar inima porneşte într-o cursă – toate simptomele asociate cu anxietatea. Astfel, în timp ce aceste modificări fiziologice oferă un impuls pu­ternic, cofeina poate avea efecte psihologice serioase. John Greden, de la Universitatea din Michigan (SUA), este de părere că excesul de cofeină poate face pe oricine anxios. În lucrarea sa „Anxiety Or Caffeinism: A Diagnostic Dilemma“, Greden subliniază că, de multe ori, este trecut cu vederea faptul că „dozele mari de cofeină“ pot induce simptome imposibil de distins de cele ale anxie­tăţii. Tratamentul iniţial ideal pentru tratarea anxietăţii în cazul persoanelor care consumă cofeină constă în eliminarea acesteia din dietă, pentru a stabili dacă există îmbunătăţiri ale stării de sănătate, înainte de a administra tratamentul medicamentos tradiţional. De asemenea, cofeina a fost asociată cu atacurile de panică, ce sunt trecătoare, dar care pot afecta foarte mult organismul şi pot fi extrem de comune.

Articol integral pe www.ziaruldeiasi.ro

Advertisements

Related posts

Măști speciale de protecție produse la FabLab Iași. Au fost trimise medicilor

Redacția

Sfaturi de la medici: Cum să facem fața caniculei? Corturi anticaniculă în Pașcani

Teona Gherasim

Containere pentru izolare vor fi aduse la frontieră din cauza coronavirusului

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site