RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

BNR apasă pedala majorării dobânzilor

Banca centrală a crescut ieri dobânda de politică monetară la 2,25%. In funcţie de aceasta se stabilesc dobânzile la credite şi la depozite.

 

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a crescut, ieri, rata dobânzii de politică monetară de la 2% la 2,25% pe an, începând cu data de 8 februarie. ”Majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,25 la sută pe an de la 1 la sută pe an, iar rata dobânzii aferente facilităţii de creditare la 3,25 la sută pe an de la 3 la sută pe an începând cu data de 8 februarie 2018”, se arată în comunicat.

  

BNR a decis păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit. În ianuarie, BNR a crescut rata dobânzii de politică monetară de la 1,75% la 2% pe an. Dobânda de politică monetară a fost diminuată ultima dată în luna mai 2015, cu 0,25 puncte, de la 2% la 1,75%, nivel minim istoric. Tot atunci au fost reduse şi ratele RMO pentru pasivele în lei cu două puncte procentuale, de la 10% la 8%. Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat ieri, referitor la creşterea dobânzii de referinţă de către Banca Naţională a României (BNR), că orice creştere din această zonă este de luat în seamă, iar îngrijorarea e în funcţie de impactul pe care îl poate avea. El a explicat că, în ceea ce priveşte salariile IT-iştilor, persoanelor cu dizabilităţi, muncitorilor sezonieri şi cercetătorilor, „un act normativ care aduce soluţia găsită în dezbatere publică” a fost publicat pe site-ul ministerului.

Întrebat dacă este îngrijorat de creşterea dobânzii de referinţă anunţată de BNR, Eugen Teodorovici a spus că orice creştere pe această zonă este de luat în seamă, iar dacă sunt probleme care trebuie remediate, Ministerul Finanţelor va asigura partea financiară „pentru ca lucrurile să fie aşa cum am promis”. ”Orice înseamnă creştere pe acestă zonă e într-adevăr de luat în seamă. O îngrijorare mai mare sau mai mică în funcţie de impactul pe care poate să îl aibă: fie o creştere a inflaţiei, fie a ROBOR şi nu numai. Dar hai să vedem datele oficiale şi apoi discutăm, În cazul în care sunt astfel de situaţii de remediat, noi, Ministerul de Finanţe, asigurăm partea financiară pentru ca lucrurile să fie aşa cum am promis”, a declarat Eugen Teodorovici în Parlament.

De asemenea, referitor la salariile celor din IT, persoanelor cu dizabilităţi, lucrătorilor sezonieri şi cercetătorilor, ministrul a spus că aseară a fost postat pe site-ul Finanţelor „un act normativ care aduce soluţia găsită în dezbatere publică şi sperăm cât mai curând pe masa Guvernului”. ”Sunt cele patru categorii: IT-işti, persoane cu dizabilităţi, sezonieri şi partea de cercetare. Aseară pe site-ul Ministerului de Finanţe am postat un act normativ care aduce soluţia găsită de Ministerul de Finanţe în dezbatere publică şi sperăm cât mai curând pe masa guvernului. Mecanismul creat este: acele companii care au angajaţi din cele 4 zone, cu condiţia transferului celor 20% către angajat, doar aceste companii pot aplica un astfel de mecanism, pentru angajaţii acestor companii statul va plăti diferenţa dintre contribuţiile pe CASS astfel încât angajaţii să nu piardă absolut nimic, raportat la ceea ce au avut în decembrie 2017”, a spus el.

 Sursa 

Related posts

Ce își doresc angajații de la șefi: 5 lucruri care îi fac să își iubească jobul

Redacția

Moartea unui adolescent chinez care a sărit din tren, speriat că a trecut de Pașcani

Redacția

Cauţi un job? Târg de cariere, astăzi şi mâine, la Universitatea Tehnică

Redacția
Încarcă...